'NESTAJUĆI TRGOVCI'

OVO DRUŠTVO TERETE DA SU NA PREVARAMA UTAJILI MILIJUNE Nadzorne kamere snimile filmski bijeg mozga operacije: Skočio kroz prozor stana u Zagrebu

 
 CROPIX

Direktori i vlasnici respektabilnih hrvatskih građevinskih tvrtki svjedočili su da je za njih, kao njihov podizvođač, postavljao cilindrične brave na zagrebačkome Avenue Mallu, polagao kabele pri izgradnji tunela Sveti Rok i Mala Kapela, izvodio građevinske radove na nizu zgrada širom RH, uključujući i zgradu Nadbiskupskog duhovnoga stola na Kaptolu.

Za USKOK je, međutim, Dario Horvat (34) od prošloga tjedna organizator skupine poreznih prevaranata, koji su od siječnja 2018. na tzv. prevarama 'nestajućega trgovca' utajili 7,2 milijuna kuna PDV-a.

Dario Horvat

Horvat je, za razliku od svojih suradnika koji su se svi odreda našli u rukama policije i USKOK-a, jedini izbjegao uhićenje. Doslovce nekoliko trenutaka prije nego što će na vrata njegovoga stana u Drežničkoj ulici na Trešnjevki pokucati kriminalisti s nalozima za pretragu i uhićenje, Horvat je iskočio kroz prozor stana, bacajući u bijegu mobitele koje je imao kod sebe. Njegov nevjerojatan bijeg snimile su i nadzorne kamere, a policajcima je jedino preostalo da zaplijene obimnu poslovnu dokumentaciju koju su našli u stanu. Osim toga, u vrtu su našli i zakopan pištolj, navodno upravo Horvatov.

Ostali osumnjičenici, njih ukupno 14, našli su se iza rešetaka, a Horvatova navodna grupa bila je zaista šarolika. Našli su se tu predsjednik Udruge samohranih očeva “Pateros” Kristijan Katanec; zatim osuđeni svodnik Igor Galović, poznat po epizodi iz 2009. kada je s Tomislavom Brnjasom sudjelovao u otmici i premlaćivanju prostitutke kako bi je spriječili da svjedoči protiv njih; Zoran Gavrilović, kojemu se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi zbog optužbi da je 2013. organizirao prebacivanje 40 kilograma marihuane iz Crne Gore, a pošiljke su, između ostaloga, jedno vrijeme bile skrivane u Domu za starije i nemoćne osobe u Brezovici.

Zagreb, 071107.
Kristijan Katanec, samohrani otac, ujedno i predsjednik udruge samohranih oceva pod nazivom
Marin Tironi / CROPIX
Kristijan Katanec, samohrani otac, ujedno i predsjednik udruge samohranih očeva pod nazivom 'Pateros'

Uhićen je i bračni par Mario i Nikolina Vrabelj koji je postao medijski poznat nakon što su 2009. oduševili javnost nastupajući odmah nakon svoje svadbe u emisiji “Ne zaboravi stihove”, gdje su zaradili novac za svoj medeni mjesec. Gotovo svi su na ispitivanju u USKOK-u poricali inkriminacije, a većina ih se branila šutnjom. USKOK ih pak tereti da su u proteklih 16 mjeseci pod Horvatovim vodstvom činili mrežu koja je pri uvozu željezne armature, pšenice i drugih roba iz zemalja Europske unije varali na porezu.

Pojam “nestajućega trgovca”, naime, odnosi se na princip porezne prijevare po kojem se između stvarnih kupaca u RH, a radilo se o četiri tvrtke kojma su direktori bili osumnjičenici, te prodavatelja iz inozemstva, ubacuju fantomske tvrtke-trgovci koji fiktivno posreduju u stvarnoj prodaji. Međutim, kada te tvrtke-trgovci trebaju platiti porez, iz njih se jednostavno izvuče novac, najčešće podizanjem na bankomatima, te se one kasnije likvidiraju. No, time se prikriva porezna obveza ove četiri tvrtke - krajnjih korisnika, jer one u svojim poslovnim knjigama umanjuju vlastitu obvezu PDV-a. Kako bi sve ovo funkcioniralo potrebno je stvoriti ove fantomske tvrtke, a za njihove direktore se obično pronalaze osobe bez imovine, lošeg materijalnoga statusa te često i državljani susjednih zemalja koje nisu članice EU, tako da im se nakon likvidacije tvrtki više ne može ući u trag, niti im se u slučaju poreznih ili kaznenih postupaka može oduzeti ilegalna imovinska korist, odnosno šteta.

CROPIX
Igor Galović

USKOK i policija su čitavu navodnu grupu već mjesecima tajno pratili i snimali njihove telefonske razgovore, a dio prikupljenih dokaza odnosi se navodno upravo na segment u kojem bi neki od osumnjičenika pronalazili takve osobe te ih zatim vodili kod javnih bilježnika radi osnivanja tvrtki, a zatim i u banke, gdje bi u ime tih fantomskih tvrtki otvarali žiro-račune i ugovarali usluge internetskog bankarstva. Međutim, u svemu tome dolazilo je do problema, primjerice, iz nekih se razgovora može zaključiti da se osumnjičenici boje da bi jedan od fiktivnih direktora mogao novac uzeti sebi i pobjeći.

Zagreb, 120319.
USKOK, Gajeva.
Danas je privedena skupina od 15 ljudi zbog utaje poreza.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
CROPIX

“Netko je Ivani blokirao token od OTP-a, tamo gdje je Darko direktor. Daj da ne ukrade lovu. Jel’ to moguće?”, snimljeno je u jednome od razgovora.

Zapravo se iz snimljenih razgovora može rekonstruirati da su pojedini osumnjičenici doslovce samo jurcali gradom te podizali i prebacivali novac kako bi on iz pojedinih tranša sjedao s računa jedne na račun druge tvrtke. Znali su upadati i u probleme jer im pojedina banka ne bi željela isplatiti novac bez navođenja svrhe isplate, pa bi pitali jedni druge što da rade.

“Reci da je novac za plaćanje računa”, glasio je jedan od savjeta.

U jednome razgovoru krajem 2018. Katanec je snimljen kako upozorava Horvata da se zakon mijenja početkom 2019. te da se ukida PDV na željezo, odnosno da će PDV na željezo plaćati krajnji kupac.

“Bit ću kruha gladan”, rekao je Horvat žaleći se da se zakon mijenja jer svi rade malverzacije sa željezom. Iz nekih se razgovora da naslutiti da je Vrbelj možda zbog duga ušao u cijelu priču.

“Idući tjedan planiram otvoriti firmu na mladoga gospodina (Vrbelja), tako da povrati dugove. On će to sve vratiti kroz zadužnice i tada će morati odgovarati Poreznoj i Uredu za sprječavanje pranja novca i sve im objasniti. On mora osjetiti težinu toga što je napravio”, kaže Galović u jednome razgovoru.

U razgovoru sa suprugom Vrbelj kaže: “Spreman sam ići na policiju i priznati što radim, ako je to potrebno da osiguram egzistenciju svoje obitelji”.

“Potrudi se da se neka lova izvuče za djecu i tebe, da nije sve badava”, kaže mu Vrbelj. Horvat se, pak, u jednom razgovoru potužio prijatelju koji se čudi da se Horvat već deset godina održao u takvom poslu.

“Počet ću se baviti građevinom i najviše volim kad sam sâm u poslu. Tada uzmem 30-40% provizije, a ovako samo 10%, jer moram dijeliti sa svima” - kaže Horvat u razgovoru kojeg je snimila policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 16:24