DRSKI LOPOVI

'OVO JE DNO DNA, PLJAČKATI SIROTINJU' Tužna priča bračnog para koji jedva spaja kraj s krajem od 1700 kn penzije: 'Odnijeli su nam životnu ušteđevinu'

Ivan Čurila
 Nikola Wolf / Podravski list

Nevjericu i tugu osjetio je Ivan Čurila (79) iz Svetog Đurđa kod Ludbrega zbog prizora koji je zatekao u spavaćoj sobi kad je krenuo svom unuku dati nešto novca za proštenje, piše Podravski.hr.

Ivan se tog dana zaputio u sobu da bi iz kutije, gdje je spremio svoju životnu ušteđevinu, izvadio nešto novca kako bi razveselio svog unuka. No, tamo ga je dočekao zastrašujući prizor. Naime, netko je ukrao životnu ušteđevinu Ivana Čurile i njegove supruge, koji su uspjeli teškom mukom skupiti nekoliko desetaka tisuća kuna za crne dane.

- Nikad neću zaboraviti taj prizor. Od svih novčanica koje su bile u kutiji, lopovi su mi ostavili samo sto kuna. U trenutku sam ostao bez cijele ušteđevine - bio je tužan i ogorčen.

Ono što ovu priču čini još tužnijom je namjena novca koji je ukraden bračnom paru. Oni su taj novac čuvali za dane kada budu onemoćali i kada će njihova djeca trebati skrbiti o njima. Godinama su svaku ušteđenu kunu stavljali na hrpu kako bi onoga dana kada više ne budu mogli biti sami imali čime pokrivati svoje troškove.

- Nismo htjeli biti na teret nikome i uspjeli smo nešto uštedjeti. Znam da bi se naša djeca o nama brinula i da nemamo ušteđevinu, ali je naša želja bila da možemo pokriti sve troškove koji bi mogli nastati od našeg liječenja i sličnih stvari - tužno će Ivan Čurila.

Kad se uzme u obzir da Ivan i supruga žive od njegove mirovine koja iznosi tek 1700 kuna, činjenica da su imali ušteđevinu govori o tome koliko je discipline i odricanja trebalo ovom skromnom bračnom paru da uopće ima bilo kakvu ušteđevinu.

- Ako bi nam koji mjesec malo zaštekalo, uzeo bih novac s hrpe. No, onda bih nekoliko mjeseci opet štedio i pomalo vratio ono što sam uzeo. Bili smo vrlo disciplinirani što se toga tiče - napomenuo je.

Niti tu ne staju nedaće ove skromne obitelji iz Svetog Đurđa. Prema svemu sudeći, bliži se dan kad će ovaj bračni par i za svakodnevne poslove i osnovne potrebe morati tražiti pomoć.

- Ja sam teško pokretan, vidite i sami da se mogu kretati samo uz pomoć hodalice. Moja je supruga u još gorem stanju i ne znam kako ćemo dugo moći živjeti sami. Moj sin dolazi i napravi sve što treba te nam ode u kupovinu ili nas odveze liječniku, a za ostalo se još nekako snalazimo. Ali, stvari ne idu na bolje - sa zebnjom u glasu priča Ivan.

Danima već vrti u glavi sve opcije, kako je do pljačke moglo doći, ali smatra da su lopovi promatrali njegovo kretanje i dugo planirali ovaj pothvat.

- Ja ponekad znam otići na vrt i tamo se pomalo šećem koliko mogu i uživam u prirodi, a sa mnom je onda i naš pas, koji je inače odličan čuvar. Vjerujem da su u tom vremenu lopovi ušli u kuću. Moja je supruga bolesna i skoro nepokretna te često zaspi, možda nije čula šuljanje po kući. Jedino tako se to moglo dogoditi - priča za Podravski.hr Ivan koji ne razumije kako netko ima srca opljačkati starce i sirotinju, što su upravo supruga i on.

- Neka onoga ili one koji su ovo napravili stigne božja kazna. Pljačkati sirotinju, to je dno dna. Nemam riječi oprosta za takve ljude - zaključio je Ivan Čurila.

Slučaj je prijavljen ludbreškoj kriminalističkoj policiji koja radi na otkrivanju počinitelja tog kaznenog djela, navodi Podravski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:24