IZAZVALI VELIKE NEREDE

OVO JE EKIPA KOJA JE DIVLJALA ISPRED NSK U ZAGREBU Pritvorena tri huligana, pronađeni su jer su četvorica BBB-a 'propjevala' na ispitivanju

 

Četvorica su navijača u policiji propjevala i “druknula” su petoricu, koje je policija u srijedu počela uhićivati zbog obračuna koji se dogodio prošle srijede 24. listopada oko 17.30 sati ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

I petorka je jučer do iza popodneva ispitivana i u tužiteljstvu te navečer privedena sucu istrage zagrebačkoga Županijskog suda radi određivanja pritvora. Međutim, kako smo doznali od odvjetnika Nenada Škare koji je branio 20-godišnjeg T. G., njegov branjenik pušten je, kao i još jedan mladić, jer dosad nije kažnjavan za sudjelovanje u navijačkim neredima i u evidenciji nema nikakav prekršaj.

Njega je policija u srijedu rano ujutro iz zapadnog dijela grada i odvela na ispitivanje u VIII. policijsku postaju na Trnju, koja je vodila istragu zajedno sa Službom organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke.

Izazivali nerede

Prema policijskom priopćenju, petorica navedenih mladića prijavljena su zbog osnova sumnje da su s još nekoliko nepoznatih počinitelja počinila kazneno djelo izazivanje nereda iz članka 324 Kaznenog zakona.

Oni su, tvrdi u prijavi policija, u srijedu 24. listopada 2018. oko 17.30 sati zajedno i po prethodnom dogovoru s još nekoliko nepoznatih osoba došli do Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u Ulici Hrvatske bratske zajednice, znajući da se unutra nalazi 29-godišnjak za kojeg su pretpostavljali da je pripadnik Torcide.

Maskirani kapama, šalovima, sunčanim naočalama i majicama s kapuljačama čekali su 29-godišnjaka kako bi ga fizički napali. Čekajući izlazak 29-godišnjaka, presreli su 21-godišnjega građanina koji je bio ispred knjižnice, verbalno ga napali, bacili mu kapu s glave te je 21-godišnjak pobjegao u NSK.

Iz skupine u kojoj su se nalazili osumnjičenici, dvije nepoznate osobe koje su imale teleskopske palice potrčale su za njim u hol knjižnice, gdje je bio i 29-godišnjak.

Sukob u NSK

Odmah nakon ulaska 29-godišnjak je srušio na tlo 21-godišnjaka, misleći da je jedan od napadača dok ga je jedan nepoznati počinitelj udario nogom, a zatim su se udaljili iz knjižnice i vratili u skupinu u kojoj su se nalazili osumnjičenici. Potom su se razdvojili u više manjih skupina, od kojih je jedna također maskirana skupina u Paromlinskoj ulici fizički napala 19-godišnjaka. Jedna osoba iz skupine udarila ga je šakom u glavu te su se vratili do Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Međutim, tu cijeloj priči nije bio kraj jer je skupina zasad još uvijek nepoznatih huligana upala u lokal Dalmacija u Paromlinskoj 72 i počela razbijati lokal i teško su ozlijedili 64-godišnju vlasnicu lokala. Čak je bačena i bengalka koja joj je spržila koljeno, ženi su slomljena rebra i izbijeni zubi.

Kako smo neslužbeno doznali, u policijskoj istrazi u kojoj su sudjelovali i spotteri zagrebačke policije, policajci posebno obučeni za praćenje navijačkih skupina, kako je istraga sve više odmicala, bilo je očito da navedena petorka nije bila “udarna skupina” koja je napravila nered u lokalu i ispred NSK.

Redoviti na utakmicama

Navedena petorka čak je navodno nemaskirana bila u lokalu čija je vlasnica kasnije pretučena, a i snimljeni su kako odlaze automobilom prije nego što je počela makljaža. Na snimkama neki od njih nemaju ni palice, ali su ih neki od privedenih navijača “druknuli” kao izazivače nereda.

Kako god, sudac istrage sinoć je odlučio da će mjesec dana u pritvoru istražnog zatvora u Remetincu provesti trojica privedenih, a dvojica su puštena na slobodu. Privedeni mladići već su registrirani kao pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boysa, navijača Dinama i redoviti posjetitelji utakmica kako na maksimirskom stadionu, tako i na utakmicama na gostovanjima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Majka jednog od mladića koji je pušten rekla je da je postupanje policije prema njezinu sinu bilo korektno. I dalje sada ostaje nepoznanica tko je divljački prebio 64-godišnju vlasnicu lokala koja je bila kolateralna žrtva samo zato što lokal nosi ime Dalmacija, a koje su naslijedili od prijašnjeg vlasnika. Svjedoci su rekli da su maskirani napadači vikali “Tovari!” Tovari! Gdje ste...”. Uslijedio je sukob, koji se i dalje istražuje.

Svjedočio obračunu kad su iz pištolja ranjeni “antimamićevci”

Jedan od trojice mladića kojima je sudac odredio istražni zatvor je M. P., koji je bio svjedok događaja kada su njega i grupu njegovih prijatelja, navijača iz Udruge navijača Dinama BBB, tzv. antimamićevaca, u listopadu 2014. godine u noćnim satima u zagrebačkoj Dubravi napali pripadnici suprotstavljene skupine, članova BBB Fan Cluba, tzv. mamićevaca.

M. P. i njegovi prijatelji vraćali su se s malonogometne utakmice u Sutinskim vrelima, a sve je završilo teškim ranjavanjem dvojice “antimamićevaca” jer je jedan od napadača bio naoružan pištoljem. (D.M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:51