NEVIĐENA BRUTALNOST

OVO JE KOLOVOĐA IŽIVLJAVANJA KAKVO U REMETINCU NE PAMTE Dva tjedna cimera silovali metlom, mlatili ga, urinirali i gasili čikove po njemu...

Ministarstvo pravosuđa nastoji utvrditi je li bilo propusta nadležnog osoblja u Remetincu
 Dragan Matić / EPH / Facebook

Kolovođa brutalnoga dvotjednog iživljavanja nad cimerom iz remetinečke ćelije, koje je uključivalo premlaćivanje i silovanje, je 18-godišnjak koji je u pritvoru zbog rasističkog napada na studenta iz Afrike.

Kriminalisti iz Odjela općega kriminaliteta zagrebačke policije dovršavaju istragu u slučaju prijave 23-godišnjaka za nezapamćeno nasilje koje su mu u ćeliji prije mjesec dana priuštila dvojica pritvorenika.

Gasili čikove

Kaznena prijava protiv nekolicine osumnjičenika trebala bi biti podnesena nadležnom državnome odvjetništvu ovih dana, a na teret će im se staviti silovanje te pomaganje pri silovanju, kao i nanošenje tjelesnih ozljeda. Riječ je, koliko smo uspjeli doznati, o vjerojatno najtežem takvom poznatom incidentu unutar zidova Remetinca, a osumnjičenike se tereti da su dva tjedna u više navrata primoravali mladića na oralni seks, urinirali po njemu, premlaćivali ga sapunom stavljenim u čarapu te pendrekom improviziranim od časopisa, polijevali ga po ruci kipućom vodom, po njemu gasili čikove te ga na kraju i seksualno zlostavljali drškom metle. Sve se to događalo bez znanja zatvorskih čuvara jer 23-godišnjak, navodno u strahu za život, nije prijavio svoje cimere.

Prijavu je podnio tek kada mu je prije petnaestak dana ukinut istražni zatvor, no premda su se isprva pojavile sumnje u istinitost mladićevih navoda, one su vrlo brzo otklonjene liječničkim pregledom u jednoj od zagrebačkih bolnica, neposredno nakon njegova puštanja iz zatvora. Naime, utvrđeno je da je gotovo svaka od ozljeda koju je mladić prijavio pronađena i pri pregledu - opekline na ruci, modrice od batinanja po tijelu i drugo.

Bez motiva

Prema neslužbenim infrormacijama, neki od osumnjičenika su već neformalno priznali sve navode iz 23-godišnjakove prijave, međutim pokušali su umanjiti svoju ulogu u čitavoj priči.

Zlostavljani 23-godišnjak se inače u Remetincu našao zbog optužbi za obiteljsko nasilje, a prijavile su ga majka i sestra. Međutim, nakon što su one ispitane u drugoj polovici siječnja, razlozi za pritvor su prestali te je 23-godišnjak pušten. U Remetincu je bio smješten u ćeliji s još četvoricom pritvorenika, međutim još nisu poznati razlozi zbog kojih su se njegovi cimeri okomili na njega.

Vraćanje u pritvor

Zanimljivo je također da je navodni kolovođa zlostavljanja 23-godišnjaka zapravo pet godina mlađi od žrtve. Radi se o 18-godišnjem Š. K., inače pripadniku jedne frakcije Bad Blue Boysa i skinheadu koji je i dosad imao problema sa zakonom upravo zbog raznih incidenata koji su uključivali nasilje.

U Remetincu se našao zbog rasističkoga napada na studenta iz Afrike prošle godine te razbojstva. On i njegov vršnjak su sredinom prošle godine, prema navodima policijske prijave, najprije na Črnomercu uz prijetnje premlaćivanjem od jednog 15-godišnjaka iznudili mobitel, da bi par sati kasnije iste večeri u centru grada fizički napali studenta iz Afrike te mu prijetili nožem.

Premda je prijava za zlostavljanje u Remetincu podnesena prije dva tjedna, policajci i tužitelji su se odmah nakon provjere njezinih navoda dali na posao, a nakon što je obrada predmeta počela u policijskoj postaji Novi Zagreb, ubrzo su istragu preuzeli kriminalisti iz zagrebačke policije u Heinzelovoj. Tamo je prije nekoliko dana obavljeno i prepoznavanje osumnjičenika, nakon čega je istraga nastavljena.

Osumnjičenici se inače gotovo svi nalaze u Remetincu, tako da neće biti ponovno prepraćivani istražnom sucu, no s jednim izuzetkom. Jednom od mladića koji su navodno sudjelovali u zlostavljanju u međuvremenu je istekao istražni zatvor te je on prije nekoliko dana bio pušten na slobodu. Ako i on bude obuhvaćen kaznenom prijavom, mogao bi ponovno biti uhićen te prepraćen istražnom sucu.

Interna istraga

Paralelno s kriminalističkom obradom, Ministarstvo pravosuđa je pokrenulo i internu istragu koja će pokušati utvrditi je li u čitavom slučaju bilo propusta nadležnoga osoblja u Remetincu budući da je zlostavljanje ostalo neprimijećeno puna dva tjedna. No, naši izvori bliski Remetincu pak tvrde da 23-godišnjak zaista nije prijavio zlostavljanje sve dok nije izašao na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:36