BJEŽAO NAKON SUDARA

Ovo je vozač Audija A5 koji je u Dubravi pomeo osam vozila. Prijavljen je za obijesnu vožnju

Nakon što je kod okretišta tramvaja udario Mini Cooper nastavio je vožnju i obijesno povećavao brzinu, a onda je izgubio kontrolu
Prizor nesreće u Dubravi, rekonstrukcija nesreće i Boško Dimitrijević
 Goran Mehkek/cropix; Čitatelj Jutarnjeg lista

Nakon što je Boško Dimitrijević (67), vozeći Audi 5 u ponedjeljak oko 14.30, doslovno pomeo osam parkiranih auta na Aveniji Dubrava, ugrozio nekoliko života i potom završio u vozilu prevrnutom na krov nasred tramvajske pruge, zagrebačka policija ga je kazneno prijavila za obijesnu vožnju. Njegove cestovne vratolomije zabilježilo je nekoliko nadzornih kamera na potezu od 200-tinjak metara duž avenije, a vozač je završio u KBC-u Rebro, gdje su mu utvrđene lakše ozljede. Ako mu se i sudskim putem dokaže krivnja, prijeti mu do tri godine zatvora.

image
Goran Mehkek/Cropix

Vijest o vozačkom divljaštvu i dan poslije je glavna tema u samom kvartu, pa i u cijelom gradu, a prepričava se i trenutak nakon nesreće, dok je vozač još bio u autu i pokušavao izaći, kad se aktivirao Audijev SOS sustav te je vozača ženski glas na engleskom jeziku pitao je li sve u redu te da odmah šalje Hitnu.

Milijunska šteta

- I'm O.K. - jedva je odgovorio Boško Dimitrijević još nesvjestan razmjera počinjenog užasa koji premašuje milijun kuna štete.

- Imao je čvorugu na čelu i ja sam mu to pošpricala Octeniseptom i stavila gazu. Nije puno govorio. Rekao je samo da su mu u autu ostale stvari i mobitel i da mora po njih. Ljudi su ga pitali što mu je bilo da je tako brzo vozio, ali nije im odgovarao. Vidjela sam u jednom trenutku da razgovara na mobitel. Mi, zapravo, uopće nismo znali što se dogodilo, ali sam vidjela da su se na Audiju otvorili zračni jastuci. Vozač je još rekao da je bio sam u autu - ispričala nam je Dunja Jebrini, magistra farmacije iz ljekarne na Aveniji Dubrava gdje se dogodila nesreća.

image
Goran Mehkek/Cropix

Samo je šutio

- Ja sam mu donio stolicu da sjedne. Ništa nije govorio, bio je u šoku. Kakva sreća, mogli smo danas brojati mrtve - ispričao nam je djelatnik mesnice Palić o nevjerojatnoj prometnoj nesreći. Prodavač na kiosku Tiska kaže nam kako je čuo da je Audi još od okretišta u Dubravi jurio velikom brzinom i da se prepričavalo da je krivudao kolnikom i da je, navodno, vozaču pozlilo.

image
Boško Dimitrijević (67) izvukao se iz prevrnutog Audija s lakšim ozljedama
Čitatelj Jutarnjeg lista

- Ah, sad će biti da je sinkopa - komentirao je jedan prolaznik. Svi s kojima smo razgovarali slažu se kako je prava sreća u nesreći što je na semaforu na raskrižju s Ljubijskom ulicom bilo upaljeno crveno svjetlo pa su auti na Aveniji Dubrava iz smjera istoka stajali, jer bi posljedice vjerojatno bile puno teže. Iako su automobili bili nepropisno parkirani na nogostupu, oni su ipak zaštitili prolaznike jer, kažu svi naši sugovornici, tu uvijek prolaze pješaci i pitanje je što bi bilo da se jurećem Audiju nisu ispriječili automobili.

image
rekonstrukcija nesreće u Dubravi
Hanza Media

Iz PU zagrebačke otkrivaju da je 67-godišnjak vozio Audi A5 Maksimirskom cestom te je dolaskom do raskrižja sa Štefanovečkom stao iza Mini Coopera koji je vozio 44-godišnjak. U jednom je trenutku neoprezno krenuo naprijed pa se zabio u stražnji dio Minija te odlučio pobjeći. Potom je povećao brzinu iz obijesti, tvrdi policija, krećući se daleko više od dopuštenih 50 km/h.

Dolaskom do kućnog broja 32 u Aveniji Dubrava izgubio je kontrolu nad Audijem sletjevši desno na nogostup gdje je bočno udario u Renault Kangoo i Renault Megane koji su bili parkirani na nogostupu. Nezaustavljivi Audi je dalje, otkriva policija, nastavio nekontrolirano kretanje naletjevši na BMW koji je od siline naleta odbačen na pješaka Paška Krstića (67), koji je hodao nogostupom. Taj nepropisno parkirani auto doslovno mu je spasio život.

image
Na pješaka Pašku Krstića odbačen je parkirani BMW. Srećom nije ozlijeđen
Goran Mehkek/Cropix

Lakše ozljede

Dijelovi vozila oštetili su jedan izlog, a Audi je nastavio struganje o parkiranu Mazdu, BMW, Audi A5 i VW Golf. Audi se potom okrenuo na krov te zaustavio na tramvajskim tračnicama, a dijelovi auta su oštetili i poklopac motora VW Golfa i Toyotu Yaris.

Vozač je kolima hitne pomoći prevezen u KBC Zagreb, gdje je pregledan i gdje su mu ozljede okvalificirane kao lakše ali s mogućnošću prekvalifikacije. U krvi alkohola nije imao. Vozilo kojim je napravio prometni darmar privremeno mu je oduzeto radi vještačenja i utvrđivanja okolnosti nesreće, odnosno kako bi se utvrdilo je li zastrašujućem događaju, u kojem pukom slučajnošću nitko nije poginuo, kumovao isključivo ljudski faktor ili neki kvar na vozilu.

"To je moj bratić Boško, još sam u šoku"

- To je moj bratić Boško izazvao sudar. Još sam u šoku. Jutros mu je pozlilo i sad je na operaciji - rekla nam je to u utorak oko podneva gospođa koja nam je otvorila vrata prizemnice u Bačkoj ulici. Kazala nam je to prekinuvši na trenutak razgovor mobitelom i rekla da je suprug vlasnice parfumerija, a kad smo je željeli pitati gdje je na operaciji i zbog čega nije više željela razgovarati s nama i odgovorila nam kako ćemo ionako vjerojatno sve doznati.

Koincidencija je da Paško Krstić 67-godišnji vršnjak vozača živi baš u susjednoj kući kao podstanar. U dva navrata kucali smo u prizemlju kuće na njegova vrata, ali nismo ga zatekli. Doznali smo da je vrlo slabog imovnog stanja, da najvjerojatnije nema ni mobitel i da živi vrlo skromno. (Dušan Miljuš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 17:16