SPLITSKA HOBOTNICA

Ovo je žena koja je s 3000 eura podmitila suce da joj oslobode momka

 Slobodna Dalmacija

Tri dana od uhićenja Roberta Pešutića (44), suca Općinskog suda u Splitu, polako isplivavaju detalji USKOK-ove istrage, kao i inkriminacije koje se stavljaju na teret Pešutiću, njegovu kolegi sucu Anti Unkoviću te trojim građanima, i to studentici Nadi Karin (26) iz Splita, ugostiteljici Gabrijeli Soldo (36) iz Splita i poduzetniku Gordanu Bičaku (40) iz mjesta Sveti Ivan Zelina.

Nadu Karin, inače kćerku bivšeg direktora “Prometa” Jurice Karina (kojemu se već gotovo 12 godina sudi na Županijskom sudu u Splitu zbog makinacija s lažnim mirovinama), USKOK sumnjiči da je 23. studenoga prošle godine, po prethodnom dogovoru s Pešutićem, njemu predala tri tisuće eura koje je nakon toga Pešutić predao sucu Unkoviću, a nakon čega je Unković 25. prosinca iste godine (dakle mjesec dana od primanja novca) u kaznenom postupku protiv Nadina momka Roberta Klarića donio oslobađajuću presudu.

Nakon što je protiv Renata Hittela pokrenut kazneni postupak zbog pokušaja iznude, njegova prijateljica Gordana Soldo kreće u akciju. Nju USKOK sumnjiči da je od Hittela dva puta uzela ukupno 10.000 eura za mito koje je predala sucu Pešutiću 2007. godine. Pešutić joj je obećao da će za taj iznos osigurati da se protiv Hittela donese povoljna presuda, ili će osigurati donošenje rješenja o obnovi kaznenog postupka, ili odgodu izvršenja kazne zatvora.

Nakon što je Hittel pravomoćno osuđen na 14 mjeseci zatvora, Pešutić je ishodio donošenje rješenja Općinskog suda u Splitu o zadržavanju izvršenja te zatvorske kazne do donošenja odluke o obnovi postupka. Pešutić je, istina, prije dva tjedna kao predsjednik Izvanraspravnog vijeća Općinskog suda donio odluku da se odbije obnova Hittelova postupka, ali je, sumnja se, to učinio najvjerojatnije jer je već znao za pokrenutu obradu USKOK-a protiv njega.

Pešutića se sumnjiči da je od 2008. do 2011. pogodovao pravomoćno osuđenom Gordanu Bičaku, bivšem saborskom zastupniku HNS-a i kandidatu za čelnika Odbojkaškog saveza Hrvatske, te vlasniku nekoliko propalih tvrtki u Splitu koje su se bavile pročišćavanjem otpadnih voda, i to na Bičakovo traženje.

Bičak je nakon pravomoćne presude Vrhovnom sudu podnio zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne, a Pešutić je na njegovo traženje odugovlačio s radom na njegovu predmetu i pozitivno rješavao njegove zahtjeve za zadržavanje izvršenja kazne. Nakon što je Vrhovni sud 8. veljače ove godine odbio zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne, Bičak je više puta od Pešutića tražio da zadrži izvršenje kazne.

Zatim je Pešutić, kao predsjednik Izvanraspravnog vijeća Općinskog suda u Splitu, donio rješenje o zadržavanju izvršenja kazne nad Bičakom koji tako, unatoč pravomoćnoj presudi, do danas nije upućen na izdržavanje kazne zatvora. USKOK tu Pešutića ne tereti da je uzeo novac za pomoć Bičaku, nego je bila riječ najvjerojatnije o njihovu prijateljskom odnosu.

Pešutića se također sumnjiči i da je tijekom 2009. od Vesne Glavan, životne partnerice okrivljenika Željka Melvana, zatražio 2000 kuna kao nagradu da protiv njega ukine dovedbeni nalog i izrekne mu uvjetnu osudu.

Potom je prije zaključenja glavne rasprave Pešutić od Vesne Glavan ponovno tražio dodatnu novčanu nagradu te mu je ona predala sav novac koji je imala kod sebe, i to tisuću kuna i 100 američkih dolara, nakon čega je protiv njezina muža Pešutić donio uvjetnu osudu, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:51