NAPAD KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU

OVO SU DIVLJACI KOJI SU SE IŽIVLJAVALI NAD NEMOĆNIM STARCEM Pripadniku Tigrova i prijatelju pridružio se maloljetnik, šef Tigrova posjetio penzionera

Napadnutog penzionera u Puli je posjetio zapovjednik Tigrova, a telefonski se s njim čuo i ministar obrane Damir Krstičević
 CROPIX, Hanza Media

Tri huligana prebili su u nedjelju ujutro u srcu Pule 67-godišnjeg umirovljenika Evelina Valea na terasi jednog kafića zbog hrvatske i istarske zastave koja visi na obližnjoj zgradi.

Trojica mladića - R. B. (25) iz Petrinje, M.B. (24) iz Zagreba i jedan maloljetnik, od kojih je jedan pripadnih Hrvatske vojske, i to Tigrova, slomili su ruku i rebra 67-godišnjaku koji je spavao na terasi kafića čekajući da otvori svoja vrata u 8.30 sati.

Navodno su sva trojica mladića prije samog incidenta bila vani.


Trojica mladića najprije su došla oko 6.30 sati, a potom su se vratila pola sata kasnije s palicama i s kapuljačama na glavama te prebila umirovljenika koji je na kraju sa slomljenom rukom i dva rebra završio na traumatologiji pulske opće bolnice.

Sve su snimile nadzorne kamere kafića gdje je Evelino čuvao stolove i stolice.

- Oko 6.10- 6.15 sati na trg su došla njih trojica i počeli su ljuljati hrvatsku i istarsku zastavu. Rekao sam da puste zastavu na miru i idu svojim putem. Jedan je pitao kada se otvara kafić, a ja sam mu rekao u 8.30. sati. Onda su otišli i nakon sat vremena su se vratili i jedan me počeo lupati po glavi, pa iza, a kada sam se digao, bacio je stolicu na mene. To se vidi na snimci. I kada sam bježao, pao sam pa su me počeli lupetati sa cipelama, kazao je Vale koji će još nekoliko dana ostati u bolnici. Kazao je da napadače nije poznavao od prije.



- Prvi put u životu sam ih vidio. Prije toga mi ništa nisu rekli. Bez riječi su me počeli udarati, stavili su kapuljače na glave i lupali me. Ni sam ne znam koliko su me dugo tukli. Onda sam s terase pobjegao prema pošti i zaštitaru. Mislio sam si, makar će me on zaštititi, ako ništa drugo. Jer on ima pištolj. A ja da sam imao pištolj, bih ih bio ubio. Ali su nestali, kazao ej dalje. Veli da je u kafiću privremeno radio kao čuvar inventara za vrijeme festivala, a inače je u mirovini pa povremeno radi.

- Sada neću moći ništa dok se ne oporavim. Imam sva tri rebra slomljena, ruka mi je slomljena, imam poremećaj, kazao je Evelino.

Pulski kirurg i traumatolog Rajko Ćelović kaže da je Evelino primljen u ranim popodnevnim satima, s teškim tjelesnim ozljedama.

- Odmah je kirurški zbrinut, stabilan je i van životne opasnosti. Nije operiran jer nije bilo potrebno. Planiramo da ostane u bolnici dan ili dva radi smirivanja bolova i sprječavanja komplikacija, kazao je koji je potvrdio da se ljeti u Puli puno puta dešavaju ovakve situacije, i to bar dva puta mjesečno.



Što se točno dogodilo, nitko nije vidio iz kafića na Danteovom trgu jer tada je kafić zatvoren. Evelino je na posao došao oko 2.30 sati i trebao je čuvati inventar do 8.30 sati.

- To je bilo nešto strašno. Nisam to vidio, a da sam bio tamo, bio bih to spriječio. Zaposlili smo umirovljenika da nam čuva inventar, i onda se ovako nešto dogodi. U šoku smo i potreseni. Mi ovdje radimo sedam godina i nikad se nešto slično nije dogodilo, kazao nam je vlasnik lokala Ron Biteri.

Inače, policija je odmah u nedjelju navečer uhitila huligane, jednoga u Puli, a dvojicu u Zagrebu, koji su jučerašnji dan proveli u istarskoj policiji da bi danas bili ispitani pred Državnim odvjetništvom.

Isprika zapovjednika Tigrova

Zapovjednik mehanizirane bojne Tigrovi, Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, bojnik Krešimir Kršinić kontaktirao je obitelj gospodina Evelina Vale i ispričao se zbog nedopustivog ponašanja pripadnika HV-a i oštro osudio napad i izrazio žaljenje.

U međuvremenu je stigao i u Opću bolnicu Pula, gdje je još jednom izrazio žaljenje zbog nemilog događaja. Rekao je da je ovakvo ponašanje jednog od njihovih pripadnika postrojbi nedopustivo te najavio sankcije nakon što se istraga provede, a to znači stegovne mjere, ali i mogućnost izbacivanja iz postrojbi.

- Došli smo posjetiti gospodina Valea i izraziti naše žaljenje i vidjeti možemo li mu pružiti nekakvu pomoć. Ovakvo neprilično ponašanje bit će stegovno kažnjeno. Trenutačno su izvidi u tijeku, i kad istraga bude gotova, dat ćemo detaljne podatke. Mi smo sada došli vidjeti gospodina Valea i pitati kako mu možemo pomoći i izaći mu u susret, rekao je zapovjednik Tigrova. Kako saznajemo obitelj je prihvatila ispriku.

Glas Istre doznaje da je pretučenog Valea danas tijekom dana osobno telefonski kontaktirao je ministar obrane RH Damir Krstičević.

MORH

Barbara Ban
Krešimir Kršinić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:01