NEPOZNATI POČINITELJ

PAKLENI STROJ UNIŠTIO MERCEDES BIVŠEG DIREKTORA U DINAMU I SUVLASNIKA BESTA Digli u zrak auto ključnog svjedoka u slučaju Gavrilović

'Da bar nešto naslućujem, bilo bi mi lakše shvatiti razlog', kaže Ivica Papeš
 Željko Puhovski / CROPIX, Drago Sopta / CROPIX

Zasad nepoznat napadač podmetnuo je vatru koja je spalila luksuzni terenac Mercedes ML500 Ivice Papeša (71), nogometnog menadžera, bivšeg direktora u Dinamu i bivšeg suvlasnika diskoteke Best te ključnog svjedoka istrage protiv Georga Gavrilovića optuženog za ratno profiterstvo.

Eksplozija i požar dogodili su se u ponedjeljak oko 16.30 sati u Brkljačićevoj ulici u Zagrebu, a samo srećom nitko nije stradao jer se u blizini parkirališta na kojem je terenac izgorio nalazi školsko igralište.

Policajci i vatrogasci na mjesto događaja stigli su oko 16.30 sati i utvrdili da je požar podmetnut. Hoće li istražitelje pronađeni tragovi na mjestu događaja odvesti do počinitelja, pokazat će istraga i vještačenje dijelova Mercedesa. A možda ih na trag odvede i neka od snimki nadzornih kamera na okolnim zgradama.

Čudne okolnosti

Papeš je, prema inkriminacijama USKOK-a, imao važnu ulogu u slučaju Gavrilović. Georga Gavrilovića (75), vlasnika Mesne industrije Gavrilović, tužitelji terete da je 1991. i 1992. uz pomoć tadašnjega ministra financija Joze Martinovića pod sumnjivim okolnostima došao do tvrtke vrijedne 67 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Gavrilović je tvrtku platio samo 3,3 milijuna DEM nakon što je nad tvrtkom pod čudnim okolnostima proglašen stečaj, no još je zanimljiviji način na koji je Gavrilović navodno došao do tih 3,3 milijuna DEM, a upravo se u toj priči nailazi na Papeša. Prema inkriminacijama USKOK-a, 2 od 3,3 milijuna maraka Gavriloviću je dao upravo sa svojeg računa Papeš, koji je to i priznao USKOK-u, ali rekao je da je to napravio po nalogu ministra Joze Martinovića.

Izvlačenje novca

Papeš je rekao da taj novac na njegovu računu nije pripadao njemu već državi te da je na njegov račun stigao s računa egipatskog trgovca oružjem Mohameda Salema, a nakon što je Salem vratio novac jer nije nabavio oružje za Hrvatsku.

Ministarstvo financija je naime s tajnog računa tvrtke Oblatio u Villachu namjeravalo od Salema kupiti oružje za obranu te je Egipćaninu bio plaćen avans, no oružje nije isporučio. Prema Papešovoj priči, njega je Martinović tada bio angažirao da zbog svojih veza u Njemačkoj pokuša povratiti novac od Salema, a on je preko svojega prijatelja to i uspio. Međutim, kad mu je Salem uplatio novac, a prije nego što ga je on vratio na račun u Villachu, Martinović mu je naložio da ta dva milijuna DEM uplati Gavriloviću premda se, tvrdi Papeš, radilo o državnom novcu.

Osim slučaja Gavrilović, Papeš je i sam bio upao u probleme sa zakonom te je u ožujku 2012. sa suprugom Miomira Žužula Tatjanom nepravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Tvornice čarapa Sloboda. Prema toj nepravomoćnoj presudi Papeš je državi trebao vratiti 2,12 milijuna kuna.

Stanari Brkljačićeve u šoku su jer je, tvrde, malo prije eksplozije pokraj vozila prošla majka s djetetom.

- Bila sam na balkonu tog trenutka kad je eksplodiralo. Neposredno prije eksplozije kraj automobila prošla je majka s djetetom. Govorila je cijelom dužinom ulice ‘Ajde, požuri, hodaj. Dođi, idemo’. Mogli su oboje nastradati! U trenu se ulica ispunila dimom. Kao da se magla sručila na nas. Radnici koji izvode radove na susjednoj kući povikali su: ‘Zovi policiju!’ Auto se odjednom nije ni vidio, ali smo ubrzo začuli sirene - govori za Jutarnji list stanarka Brkljačićeve.

Nije primao prijetnje

Ističe da Mercedes ne pripada nikome iz njezine ulice.

- Naša ulica je mirna, no opet svakakva se tu vozila parkiraju. Idealna je za one koji se rekreiraju na obližnjem školskom igralištu. Tu postoji i škola nogometa i tenisa pa roditelji ostavljaju vozila u Brkljačićevoj. Istražitelji cijelo jutro govore da je požar podmetnut - dodaje pak drugi susjed. Papeš nikad nije prijavljivao prijetnje, a posljednji put neugodnost je doživio u rujnu kada je nepoznati napadač zapalio drveni zid montažne svlačionice nogometne škole NK Devetka u njegovu vlasništvu.

- Igrao sam nogomet dok je auto gorio. Nisam primao prijetnje. Ne naslućujem tko bi to mogao biti, kao ni razlog. Ne povezujem taj palež s onim u barakama, no ništa ne treba isključiti. Nije mi svejedno. Da barem nešto naslućujem, bilo bi mi lakše shvatiti razlog paleža. Ne znam ništa. I što god da kažem, pogriješio bih. Nadam se samo da će se slučaj biti riješiti - rekao je kratko Papeš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:47