IZA REŠETAKA

PARAVINJINI ZATVORSKI DANI Jede samo kekse, razgovara jedino s cimerom i stalno se na nešto žali

U iščekivanju novog suđenja vrijeme krati čitajući pravosudnu literaturu. Ne posjećuje ga nitko
Sibenik, 191012.Zupanijski sud Izrucanje presude Draganu Paravinju za pokusaj silovanja i ubojstvo Antonije Bilic. Paravinja je proglasen krivim po svim tockama optuznice i osudjen je na 40 godina zatvora.Na fotografiji: Dragan Paravinja.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Šibenski portal ŠibenikIN donosi zanimljiv uvid u zatvorsku svakodnevicu Dragana Paravinje, osobe optužene za ubojstvo Antonije Bilić, a čije se ponovljeno suđenje očekuje uskoro..

Trenutačno boravi u dvokrevetnoj ćeliji koju dijeli s britanskim državljaninom Lianom Stuartom O'Meareom.

Britanac čeka pravomoćnu presudu nakon što je osuđen na dvije godine zatvora za posjedovanje narkotika na festivalu Garden. On je jedini zatvorenik s kojim Paravinja komunicira.

Dragan Paravinja već duže vrijeme ne konzumira zatvorsku hranu, još otkako je započeo štrajk glađu. Hrani se uglavnom keksima i mlijekom koje kupuje u zatvorskom dućanu. Novac dobiva od roditelja iz Srbije. Kupuje i cigarete, najčešće rezani duhan. Osim hrane, odbija i liječničku skrb te psihijatra.

Osim gledanja televizije u ćeliji, glavna zanimacija mu je čitanje knjiga. Iz zatvorske knjižnice najviše posuđuje pravosudnu literaturu.

Šibenik IN piše kako su netočne priče da su ga više puta fizički napali za boravka u zatvoru. U šetnji je uvijek u pratnji dvojice pravosudnih policajaca, tako da drugi zatvorenici ne mogu do njega. No, često mu dobacuju. Od svakog povika Paravinja napravi službenu bilješku i pismenim putem prijavljuje svojim čuvarima. Ni njima ne ostaje dužan jer smatra da bi oni svako dobacivanje morali sankcionirati.

Ima pravo na 10 minuta telefonskih razgovora tjedno, no rijetko to čini, tek ponekad nazove roditelje. Oni ga posjete jednom u dva mjeseca te mu donesu odjeću ili posteljinu.

Neograničeno smije komunicirati sa svojom braniteljicom po službenoj dužnosti Ankicom Giljanović, no tu mogućnost uopće ne koristi. Već je tražio njezino izuzeće na sudu, a ona ga već mjesecima nije posjetila.

Početak ponovljenog suđenja za ubojstvo i pokušaj silovanja mlade Drnišanke očekuje se uskoro. Ponovno će biti zatvoreno za javnost.

Vrhovni sud vratio je postupak na ponovljeno suđenje, utvrdivši da u prvostupanjskom postupku ničim nije dokazan pokušaj silovanja, što onda upitnim čini i zaključak o počinjenju teškog ubojstva. Vrhovni sud ne spori da je Paravinja pokušao silovati djevojku niti da je kriv za njezino ubojstvo.

No, ističe kako je jedini dokaz onoga što se događalo u kabini njegovog šlepera, gdje je navodno maloljetnicu pokušao silovati pa je lišio života, njegovo priznanje u kojemu ne stoji da je ubojstvo bila posljedica pokušaja silovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:42