BACIO IH S BALKONA

PAŠKI OTAC MONSTRUM POLICAJCIMA JE PRIZNAO ZLOČIN, ALI TO JE NEZAKONIT DOKAZ Rekao im je da jako voli djecu i otkrio zašto danima nije spavao...

 Jure Mišković / Hanza media

Svjedočenje policajaca od trenutka kada su 54-godišnjeg muškarca iz službenog automobila na Pagu pitali “što trebate?”, a on im sam priznao detalje jeziva zločina u kojem je nekoliko sati prije pokušao ubiti svoje četvero malodobne djece, izdvojit će se iz spisa kao - nezakonit dokaz, javlja Slobodna Dalmacija.

Nakon što je Županijski sud u Zadru na kojem se vodi kazneni postupak protiv 54-godišnjaka odbio izuzeti te dokaze, Vrhovni sud RH donio je drugačije rješenje prihvativši žalbu njegova odvjetnika Branimira Zorice. Rješenjem Vrhovnog suda iz spisa je izdvojeno kao nezakonito svjedočenje policajaca kojima je otac odlučio priznati strašno kazneno djelo.

U obrazloženju se, naime, navodi kako nije sporno da je 54-godišnjak kao građanin pristupio policijskim službenicima koji su se nalazili u službenom vozilu i prijavio počinjenje djela, no on u tom trenutku nije imao odvjetnika, te je policajcima pristupio kao - građanin.

Prema ustaljenoj praksi Vrhovnog suda Republike Hrvatske obavijesti od građana, naime, nemaju dokaznu snagu, a slijedom toga se ni policijskog službenika ne može ispitati kao svjedoka na okolnosti te izjave koju je optuženik tada dao. Iz spisa je tako kao nezakonit dokaz izdvojen dio iskaza dan na raspravi 21. siječnja koji započinje riječima “pitali smo ga što trebate” do riječi “slušati”.

- Djelatnik policije u konkretnoj situaciji može se ispitati kao svjedok samo na okolnosti koje je utvrdio vlastitim opažanjem - navodi se u obrazloženju Vrhovnog suda. Njegov odvjetnik Branimir Zorica navodi kako sve ovo ukazuje na to da 54-godišnjak nije bio ničega svjestan nakon što je počinio kazneno djelo, piše Slobodna Dalmacija.

Optuženik nije ničeg bio svjestan nakon što je to učinio. Bolje reći, nema dokaza da je ičega bio svjestan – rekao je Zorica.

Nekoliko sati nakon što je 28. veljače prošle godine pokušao ubiti svoje četvero malodobne djece bacivši ih sa šest metara visokog balkona na beton, 54-godišnji otac je sve odlučio sam priznati policiji.

Naišao je na policajce koji su bili u službenom automobilu te im sve ispričao. Navodno im je rekao kako danima nije spavao, te da jako voli svoju djecu. Nije se mogao smiriti niti spavati od kada mu je rečeno da ću morati s djecom iseliti iz kuće koju je unajmio.

Nakon što je počinio zločin nad djecom, rezultati toksikološke analize pokazali su da je u to vrijeme bio pod utjecajem lijekova za smirenje te da u krvi nije imao alkohola.

Psihijatrijsko-psihologijskim vještačenjem utvrđeno je pak da je riječ o osobi disocijalne strukture ličnosti s razvijenim uznapredovalim psihoorganskim sindromom koji u svojoj podlozi ima hipertenzivni hidrocefalus. Kazneno djelo je počinio u stanju bitno smanjene ubrojivosti.

Dok su spavala, svoju djecu u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, 28. veljače prošle godine uzeo je iz spavaće sobe u naručje te potom svako bacio s terase ispred ulaznih vrata s visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće.

Dvije djevojčice i jedan dječak bili su teško ozlijeđeni, a jedna djevojčica lakše. Smrt djece izbjegnuta je isključivo hitnom medicinskom intervencijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:06