SUKOBI SE NASTAVLJAJU

PETERO MRTVIH U TERORISTIČKOM NAPADU NA ZAPADU KINE Eksplozivna naprava usmrtila jednu osobu, tri su ozlijeđene, a svih četvero terorista je ubijeno

Ilustrativna fotografija
 Bobby Yip / REUTERS

Napadači su se u srijedu zabili automobilom u vladinu zgradu u Xinjiangu, nemirnoj kineskoj pokrajini na zapadu države, aktiviravši eksplozivnu napravu koja je usmrtila jednu osobu, dok je svih četvero terorista ubijeno, objavila je regionalna vlada.

Vlada Xinjianga je u kratkom priopćenju napisala kako se incident dogodio u okrugu Karakašu, duboko u južnom dijelu te pokrajine u kojem dominiraju Ujguri. U priopćenju stoji kako se četiri "razbojnika" zabilo automobilom u dvorište općinskih ureda Komunističke partije, da su detonirali "eksplozivnu napravu", te da su svi ubijeni. Tri su osobe ozlijeđene, a jedna je preminula. "Lokalni javni red je trenutno stabilan", tvrdi tamošnja vlada.

Proteklih je godina u nasilnim sukobima između muslimanskih Ujgura i etničke većine Han Kineza ubijeno na stotine ljudi u Xinjiangu, toj rudama bogatoj pokrajini na granici sa središnjom Azijom.

Kineska vlada za nemire optužuje islamske militante, a skupine za ljudska prava i emigracija za to krive kinesko potiskivanje ujgurske religije i kulture, što Peking odbacuje.

Pokrajina Xinjiang je ove godine većinom bila mirna, bez većih napada ili nasilnih incidenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:14