PRAVDA ZA SVE

Pijani sudac policajcima: Sredit ću vam otkaz!

Policajci su odmah počeli dobivati upute da ne podnose prijave zbog prijetnji i uvreda protiv kandidata za predsjednika suda u Krapini, nego samo za pijanstvo
 Miroslav Kiš/CROPIX

KRAPINA - Rikard Kunštek (47), sudac krapinskoga Općinskog suda i kandidat za predsjednika tog suda, izazvao je u subotu navečer težak incident u Krapini, zbog čega je prenoćio u policijskoj postaji jer je sa 2,08 promila zatečen za upravljačem svoga sportskog Mercedesa dvosjeda.

Prenoćio u policiji

Policaji su u subotu nekoliko minuta poslije 20 sati u ophodnji Krapinom uočili nabrijani dvosjed Mercedes CLK oznaka KR 3003-RK kako krivuda Ulicom hrvatskih branitelja i kreće se prema Rendićevoj. Krenuli su za njim i zaustavili ga.

Nakon što je napuhao više od dva promila policajci su ga odveli na vađenje krvi te su od njega zatražili da da urin. No, on je to odbio, kao i vađenje krvi nakon proteka dva sata.

Tako pijan htio je opet sjesti za upravljač svoje jurilice, ali policajci su mu to zabranili i naredili mu da krene kući pješice. No, sudac je pošto-poto htio nastaviti vožnju. Policajcima je prijetio da će im “srediti otkaz”, pa su ga dvojica na kraju morala smiriti. Primijenili su popularni zahvat “ključ na lakat”, stavili mu lisice i odveli ga do policijske postaje u Krapini. Tamo su ga smjestili u prostoriju za triježnjenje gdje je prenoćio. U nedjelju ujutro pustili su ga kući.

I tu je prestala ingerencija izvršne vlasti nad sudbenom. Policajci su sastavili izvješće koje su proslijedili lokalnom tužiteljstvu te prekršajni nalog prekršajnom sucu zbog vožnje u pijanom stanju. No, u međuvremenu već su počeli pritisci na dvojicu policajaca da za prijetnje sređivanjem otkaza i verbalne uvrede ne podnose prijavu protiv kandidata za predsjednika krapinskog suda.

Sudac Kunštek jučer je bio na svome radnom mjestu kao da se ništa nije dogodilo, a o cijelom incidentu izvještaj je od vršiteljice dužnosti predsjednice suda Nataše Večković-Jurman zatražio i Marko Maloča, predsjednik krapinskog Županijskog suda, i to nakon što je iz drugih izvora, a ne sa suda, doznao za Kunštekov incident s krapinskim policajcima.

Represivna akcija u prometu

Policijska uprava krapinsko-zagorska na svojoj je web stranici priopćila da je 22. na 23. siječnja provodila preventivno-represivnu akciju u prometu pojačanog nadzora alkoholiziranosti i brzine.

Radi na svim predmetima

I dok se redovno “obični smrtnici” nađu u izvještajima ako su pružali otpor policiji, vrijeđali ih ili bili pod značajnim utjecajem alkohola, slučaj pijanog suca kojeg su policajci morali čak i fizički svladavati prešućen je javnosti. O tome što se događalo pokušali smo dobiti i komentar suca Kunšteka, ali ga više nije bilo na radnome mjestu. Očekuje se da će se o svemu očitovati i Ministarstvo pravosuđa i ministar Šimonović. Sudac Kunštek imenovan je sucem Općinskog suda u Krapini 21. studenoga 1996. i, kako je naveo u svojoj biografiji, radi na svim vrstama predmeta.





Dobio šakom u glavu pa uzvratio udarac

Ovo nije prvi incident u kojem je sudjelovao sudac Rikard Kunštek. Ispred krapinske pošte 13. rujna prošle godine šakom u glavu udario ga je pijani Dragutin Čuček, koji je prvo nogom opalio po sučevu nabrijanom Mercedesu.

Sve to događalo se praktički naočigled policajaca, a kako je Kunštek vratio udarac Čučeku, obojica su prekršajno prijavljena zbog tučnjave na javnome mjestu.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:04