OSVETA

'PLAĆAM DO 50.000 EURA' Naručio atentat čovjeka koji ga je pretukao, no napravio je jednu ključnu grešku...

 
Ilustracija
 Sergej Drechsler / HANZA MEDIA

Okončana je istraga protiv Kristijana Dake (37) zbog kaznenog djela poticanja na teško ubojstvo i nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja, piše Novi list.

Također, izvanraspravno vijeće Županijskog suda Daki je produljilo mjeru istražnog zatvora u kojem se nalazi od kraja svibnja.

Daka se tereti da je od 12. ožujka 2018. do 30. svibnja 2018. na području Rijeke zatražio od druge osobe da mu pronađe nekog tko bi uz obećanu nagradu lišio života osobu koja mu je nanijela tjelesne ozljede prije deset godina.

No, ono što Daka nije znao je da osoba od koje je 'naručio' ubojstvo zapravo ima status pouzdanika u predkaznenom postupku.

Kad je bio uvjeren da je našao ubojicu koji će u njegovo ime obaviti prljavi posao, Daka mu je predao jedan pištolj, oko dva kilograma eksploziva s više detonatora, kao i streljiva raznih kalibara te mu na više načina pokušao olakšati zadatak pokazavši mu kuću 'mete', gdje dolazi kad dođe u Rijeku ali i dao adresu stanovanja u Njemačkoj.

Također, kao nagradu za izvršeno ubojstvo obećao mu je 30.000 eura ako ubojstvo počini u Hrvatskoj ili 50.000 eura ako ubojstvo počini u Njemačkoj gdje potencijalna žrtva živi.

Osim u novcu, Daka mu je ponudio mogućnost isplate u stanovitoj količini oružja ili eksplozivnih tvari ili droge. U nekoliko se navrata nalazio s tom osobom, uvjeravao pouzdanika kako je ozbiljan u namjerama da liši života osobu iz puke osvete i u tim susretima mu predao pozamašnu količinu oružja. Između ostalog dao mu je eksploziv, detonatorske kapisle, sporogoreće štapine, kanabisovo ulje, pištolj Crvena zastava s pripadajućim spremnikom, pola kilograma vojnog plastičnog eksploziva te još jedan kilogram plastičnog eksploziva drugog proizvođača.

Daka se na sudu branio šutnjom. Do sada se njegovo ime vezivalo za kaznena djela imovinskih delikata, a na Općinskom sudu u tijeku je postupak gdje je s još trojicom optužen za otmicu i pokušaj iznude, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:46