HOROR U DOMU ZA STARIJE

PLENKOVIĆ OBIŠAO POŽARIŠTE U ZAGORJU 'Izražavam najdublju sućut obiteljima, ovakvu tragediju u mandatu ove Vlade još nismo imali'

 
 Željko Puhovski / CROPIX

Premijer Andrej Plenković obišao je jutros poprište nezapamćene tragedije u Andraševcu kod Oroslavja, gdje je u požaru doma za starije i nemoćne osobe smrtno stradalo šest osoba.

Plenković je zgarište obišao u pratnji ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara te gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka, nakon čega se obratio novinarima. Izrazio je sućut obiteljima žrtava.

'Ne treba prejudicirati'

- Prema prvim informacijama koje smo dobili smrtno je stradalo šest osoba. U tijeku je očevid. Nakon toga ćemo znati više o uzrocima požara i situaciji u ovom domu za brigu o starijima. Osim izražavanja najdublje sućuti obiteljima smrtno stradalih osoba i poruke suosjećanja za tragediju, kakvu u mandatu ove Vlade nismo imali, ne mogu reći ništa više. Službe ovdje već satima obavljaju svoj posao - rekao je Plenković.

Andrasevec, 110120.
Rano jutros izbio je pozar u domu za starije osobe. U pozaru ima stradalih. Na mjesto tragedije stigao je i premijer Andrej Plenkovic.
Foto: Zeljko Puhovski /  CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX

Na pitanje je li došlo do propusta te je li dom imao sve potrebne dozvole, Plenković je poručio da ne treba prejudicirati. Rekao je da će se u otkrivanje detalja ovog događaja uključiti sve službe, ministarstva, inspekcije te županijska tijela, kako bi se vidjelo treba li "sustav kontrole činiti redovitijim i češćim".

FOTOGALERIJA: Šestero mrtvih u požaru doma za starije kod Oroslavja

- U ovom trenutku nemamo nikakvih saznanja. Ispitat ćemo ima li dom sve potrebne dozvole, došao sam izraziti sućut i solidarnost, vjerujem većine građana, za tragediju koja se dogodila noćas - rekao je Plenković.

Obratio se i gradonačelnik Gredičak rekavši kako se gradskim službama nitko nikad nije požalio na uvjete u domu.

- Po mom viđenju, u ovom domu je uvijek bila obiteljska i topla atmosfera, nisam primijetio ništa neobično. Volio bih da ovaj proces završi pa da imamo punu informaciju, sve službe su uključene, prejudiciranje nikome ne donosi ništa dobro. Došao sam kao gradonačelnik, nisam inspekcijska služba, postoje službe koje se time bave. Od jutra sam ovdje, svi smo pod šokom. Gradu se nitko nikada nije požalio na uvjete u domu - izjavio je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:00