NEOBIČAN SLUČAJ

'PLJAČKAO SAM DA MOGU PLATITI ALIMENTACIJU' Nogometaš završio u zatvoru, a to bi se moglo dogoditi i njegovoj bivšoj jer mu ne dovodi dijete u ćeliju

 
Ilustracija
 Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Protiv Kaštelanke (29) podignuta je optužnica jer nije petogodišnje dijete vodila u posjet njegovu ocu (33) u zatvor na splitskim Bilicama, gdje je na odsluženju kazne od tri godine i četiri mjeseca, piše Slobodna Dalmacija.

Kaznenu prijavu protiv nje je podnio Centar za socijalnu skrb iz Kaštela, a otac, bivši nogometaš, izjavio je da je upao u kriminal kako bi mogao plaćati alimentaciju.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu traži za mladu majku tri mjeseca uvjetnog zatvora uz rok kušnje od godine dana, ako prizna krivnju i prihvati kaznu bez provođenja suđenja. Ukoliko se odluči braniti i negirati počinjenje kaznenog djela, 29-godišnjakinja će morati na optuženičku klupu Općinskog suda u Splitu, ali u tom slučaju tužiteljstvo traži dvostruko višu kaznu.

Kako stoji u optužnici, 29-godišnjakinja od kraja ožujka 2017. do polovice 2019. godine nije dovodila dijete, rođeno 2012. godine, u posjet ocu u zatvor u Splitu. Pravo na viđanje jednom mjesečno u trajanju od 30 minuta, otac ima sukladno pravomoćnoj odluci Općinskog suda u Splitu iz 2016. godine.

Trgao im torbice s ramena

Na istom sudu nad njim je u tijeku bio postupak zbog razbojništva, nanošenja teških tjelesnih ozljeda i tri teške krađe. Tijekom ljeta 2014. godine usred dana je vrebao žene koje su dolazile na bankomat na Firulama, slijedio ih i otimao im predignuti novac.

Pritom im je "čupao" torbe s ramena takvom silinom da bi od trzaja izgubile ravnotežu i pale na tlo.

Jednu od žrtava je pratio do Blatina, gdje joj je pred zgradom u kojoj stanuje zgrabio torbu i povukao je, od čega je 82-godišnjakinja pala i slomila rame. Dok je ona ležala na tlu, 33-godišnjak joj je iz torbe odnio 8000 kuna.

Druge dvije žrtve je sačekao kraj istog bankomata, pratio ih do njihovih zgrada te bi neposredno prije njih ušao u ulaz, gdje bi ih sačekao na stubištu i opljačkao na isti način. Jednoj je odnio 4000, a drugoj 2500 kuna. Četvrta žrtva je na Lovretu u banci mijenjala devize, pratio ju je do trgovine bijele tehnike gdje je uplatila novac za hladnjak, te do zgrade u kojoj živi pa joj je oteo 2000 kuna.

Tijekom suđenja je 33-godišnjak sve priznao.

- Kriv sam za sve, bavio sam se nogometom, ali sam ostao bez posla i primanja. Zbog toga sam imao problema u braku, te me supruga ostavila i otišla s djetetom. Kako mi je bivša supruga uvjetovala viđanje djeteta urednim plaćanjem alimentacije, odabrao sam krivi način rješavanja tog problema kako bih viđao dijete te sam sačekivao starije žene i pljačkao ih. U dobi od 28 godina prvi put sam počinio kazneno djelo, nikada prije nisam imao problema sa zakonom, iskreno se kajem i žao mi je gospođe koja je teško ozlijeđena - izjavio je u svojoj obrani.

Nakon dokaznog postupka Tea Budimlić, sutkinja Općinskog suda u Splitu, polovicom 2017. godine proglasila ga je krivim i kaznila s dvije godine zatvora. Zatim mu je u kaznu uračunala godinu i pol koje je dobio prije zbog krađi na području Zagreba, pa je dobio jedinstvenu kaznu od tri godine i četiri mjeseca.

Jednom mjesečno pola sata

Kako je otišao na odsluženje kazne, posjeti djeteta na koje je dobio pravo presudom iz 2016. godine, morali su se odvijati na Bilicama. Međutim majka djeteta, njegova bivša partnerica, nije dovodila dijete ocu, te je završila kao optuženica.

Tereti se da njihovo zajedničko dijete ne dovodi u zatvor u Splitu jednom mjesečno na susrete i druženja s njegovim ocem, i to prve ili treće nedjelje u mjesecu, u trajanju od 30 minuta u službenim prostorijama zatvora, kako je određeno navedenom presudom iz 2016. godine. Time je počinila kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece - neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta, stoji u optužnici.

Na temelju optužnog akta tužiteljstvo traži od Općinskog suda u Splitu da izda kazneni nalog kojim je proglašavaju krivom i kazne s tri mjeseca uvjetne kazne uz rok kušnje od godinu dana. Nadalje traže da se 29-godišnju majku obveže da nadoknadi troškove kaznenog postupka u ukupnom iznosu od 2300 kuna, što se odnosi na trošak izrade psihijatrijskog vještačenja od 2000 kuna za dijete te na paušal od 300 kuna.

Ako mlada majka ne prihvati kazneni nalog i podnese prigovor na njega, tužiteljstvo traži provođenje glavne rasprave, ali tada zahtijevaju uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci uz rok kušnje od dvije godine. Imajući u vidu loše imovinske prilike optužene majke i težinu djela te činjenicu da je neosuđivana, iz tužiteljstva smatraju da je predložena uvjetna osuda razmjerna stupnju krivnje, pogibeljnosti djela i svrsi kažnjavanja.

Vode se još dva procesa

Što se tiče 33-godišnjeg oca, nad njim su, osim dva već spomenuta i provedena postupka, u tijeku još dva kaznena procesa: razbojnička krađa na splitskom području te niz teških krađa i jedna računalna prijevara na području Zadra.

Ako ga se osudi i u tim postupcima, vjerojatnost promjene njegove sadašnje adrese i mjesta viđanja djeteta, sada starog sedam godina, u skorije vrijeme, nije velika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:56