DARKO KOVAČEVIĆ

POČELO SUĐENJE NASILNIKU ČIJA JE FIZIČKA OKRUTNOST ŠOKIRALA HRVATSKU Djevojci čijom je glavom pola sata udarao o umivaonik doktori 'krpali' lice

 
 Luka Gerlanc / Hanza Media

Na Općinskom sudu u Zadru počelo je suđenje 31-godišnjem Darku Kovačeviću Daruvarcu zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke, piše Zadarski.hr.

Odmah nakon sto je Daruvarac u lisicama doveden iz zadarskog pritvora, u sudnici se u pratnji Dragane Marine iz Odjela za podršku žrtvama pojavila i 18-godišnja Zadranka koju u ovom postupku zastupa zadarski odvjetnik Milan Petričić.

Daruvarčev odvjetnik Andrej Korljan zatražio je od Vrhovnog suda izuzeće zadarskog suda zbog atmosfere linča kojeg su stvorili novinari, a nakon toga zatražio je i izuzeće suca Šimića, predsjednice suda Ane Mišlov i predsjednika Županijskog suda Borisa Babića.

- Ovaj postupak je od početka opterećen velikim interesom medija. Nasilje se ne smije tolerirati, no u javnosti je optuženik prikazan kao najveći zločinac i stvorena je atmosfera linča. Očekuje se njegova drakonska kazna. U takvoj atmosferi se teško može biti nepristran - rekao je Korljan, tražeci da se postupak prebaci na Općinski sud u Šibeniku.

Suđenje je odgođeno do odluke Vrhovnog suda o zatraženim izuzećima.

Zadranin čija je fizička okrutnost šokirala Hrvatsku tereti se za počinjenje kaznenog djela protiv života i tijela teškom tjelesnom ozljedom, te kazneno djelo protiv osobne slobode prijetnjom.

Mladoj Zadranki najprije je 28. svibnja 2018., zaprijetio na način da je u jedan ugostiteljski objekt u Zadru donio ručnu bombu, te joj je rekao da će ubiti nju i njenu obitelj ako ga prijavi policiji.

Potom je 13. lipnja oko 21 sat, kad je došla u ugostiteljski objekt, Zadranku udario rukom u potiljak i za njom otišao u toalet optužujući je za varanje.

U namjeri da je teško tjelesno ozlijedi, počeo je udarati šakama po glavi, a kad je ona pobjegla u drugi toalet, ušao je za njom i udarao je šakama u glavu, a potom je uhvatio rukama za glavu i nekoliko puta njenom glavom udario o umivaonik.

Zadranka je potom pobjegla u kafić a on je potom u dva navrata uhvatio za kosu i bacio na pod, te je više puta udario nogom u tijelo i glavu nanijevši joj teške tjelesne ozljede.

Fotografije neviđene brutalnosti šokirale su Hrvatsku. S obzirom na to da je njezina majka optužila zadarsku policiju za zataškavanje cijelog slučaja, Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je u PU zadarsku unutarnju kontrolu, koja je rezultirala stegovnim postupcima protiv četvorice zadarskih policajaca zbog propusta u postupanju.

Nadzorom su, naime, utvrđene nepravilnosti u postupanju koje se odnose na dinamiku i ažurnost u samom postupanju, te nepravodobno provođenje nekih radnji u postupku, a koje nisu utjecale na kvalitetu ili zakonitost postupanja.

Utvrđeno je i da je policija postupala u skladu s važećim zakonskim popisima i na tragu javno komuniciranih stavova pravobraniteljice za djecu i Državnog odvjetništva kad je u pitanju zaštita žrtve, tajnost izvida i poštovanje propisa o zaštiti osobnih podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:20