SLUČAJ TOMAŠEVIĆ

POČELO SUĐENJE ŽUPANU OPTUŽENOM ZA OBITELJSKO NASILJE, SUPRUGA MARA U SUDNICI OTVORILA DUŠU 'On me držao, a njegova ljubavnica grebala po licu!'

 
 CROPIX/RTL

NOVO 9:58 Mara Tomašević odbila je blagodat nesvjedočenja i odlučila ispričati što joj se događalo u braku s Alojzom. Kazala je da je nasilja najviše trpjela unazad tri godine, ali da je toga bilo i ranije.

- Još u trudnoći me gurao pred roditeljima i braćom, a jednom prilikom me čak htio pregaziti automobilom. Uvijek je gledao da me udara tamo gdje se neće vidjeti, pa me tako znao šamarati i udarati po glavi, a znao mi je prijetiti i nožem. Ovo što se događalo posljednjih godina uzrokovano je njegovim preljubom, a čak me i žena s kojom je bio jednom prilikom napala i grebala po licu, dok me on držao – rekla je Mara Tomašević, kazavši kako je i ranije htjela prijaviti supruga zbog nasilja, no da su je njegova sestra i njihova kćer od toga odgovarale govoreći joj da će mu to uništiti karijeru.

- Tog 2. listopada mi je prekipjelo. Ozljede nisu bile teške, ali mi je svega bilo dosta – zaključila je Tomašević.

----------------------

Alojzu Tomaševiću, županu požeško-slavonskom, počelo je suđenje za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom, koje se dogodilo početkom listopada prošle godine. Prilikom dolaska u zgradu Općinskog suda u Slavonskom Brodu, gdje je ovaj predmet delegiran s Općinskog suda u Požegi, Tomašević je na pitanje novinara što očekuje od suđenja odgovorio: „Dobro jutro, sve vas lijepo pozdravljam!“.

Osim njega, na sud je došla i žrtva njegova nasilja, supruga Mara te svjedokinja Dragica Jurić, dok su izostali svjedoci Kata Slatina, Tomaševićeva sestra, koja se ispričala zdravstvenim problemima te Franjo Zadro, brat Mare Tomašević, koji navodno nije dobio poziv za raspravu.

Odmah na početku suđenja Željko Damjanac, Tomaševićev odvjetnik, zatražio je isključenje javnosti s ovog postupka obrazloživši to zaštitom osobnog života optuženika i članova obitelji koji će svjedočiti, međutim sudac Slaven Vidmar odbio je takav prijedlog, kazavši da ne nalazi razloge za isključenje javnosti s cijele rasprave.

- Ako se tijekom rasprave utvrdi da pojedini dijelovi rasprave iznose činjenice iz osobnog života optuženika, žrtve ili svjedoka, koje bi bile razlog za isključenje javnosti, sud može odlučiti za taj dio isključiti javnost – rekao je Vidmar.

Mara Tomašević na početku suđenja je kazala da ne odustaje od kaznenog postupka te da traži imovinsko-pravnu naknadu.

Tužitelj je čitajući optužnicu naveo kako je Tomašević suprugu nazivao luđakinjom i ludom kravom, fizički je na nju nasrtao, stiskao je, šamarao i prijetio da će joj rasparati grkljan. Nakon čitanja optužnice, Tomašević je rekao da se ne smatra krivim.

Podsjetimo, Tomaševiću se sudi za fizičko i verbalno nasilje nad suprugom koje se dogodilo 2. listopada 2017. u njihovoj obiteljskoj kući. U optužnici stoji da je župan „u nakani da omalovaži svoju suprugu govorio pogrdne riječi prijeteći joj pritom različitim zlom, istovremeno je rukama hvatao za vrat i pljuskao, čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva“ te da ju je „u nakani da je tjelesno ozlijedi, udarao rukama po glavi, hvatajući je za vrat i nadlaktice, te rukama i nogom snažno odgurnuo, pri čemu je oštećenica zadobila tjelesnu ozljedu.“

Gospođa Mara na kraju je sve prijavila policiji, a nekoliko mjeseci ranije pisala je vrhu HDZ-a i predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću tražeći od njega da Tomaševića ukloni s političkih funkcija zbog obiteljskog nasilja kojeg je, kako je ustvrdila, godinama trpjela. Tomašević sada zbog toga kazneno odgovara, a politički je isključen iz HDZ-a, no ostavku na dužnost župana nije želio podnijeti.

Mara Tomašević je, pak, u međuvremenu na Općinskom sudu u Požegi dala izjavu kojom povlači sve optužbe protiv svoga supruga, no kako je postupak protiv njega pokrenut po službenoj dužnosti suđenje se nije moglo zaustaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:26