NEGIRAJU ZLOČINAČKO UDRUŽENJE

POČELO SUĐENJE ZA PALEŽ KUĆE RADOVANA ORTYNSKOG Bulat priznao da je zapalio kuću od Ortynskog, ali tvrdi da to nije učinio po Bakovićevom nalogu

 
Na fotografiji: Osumnjičeni Milan Bulat (lijevo) i Dragan Baković-Bambur
 Ivan Perić / Cropix

'Nisam kriv', izjavio je Dragan Baković zvani Bambur (49) na Županijskom sudu u Osijeku, gdje je počelo suđenje za paljenje vikend kuće Radovana Ortynskog, bivšeg glavnog državnog odvjetnika.

Identično su se o svojoj krivnji izjasnili i Jasmina Huzanić (32), Mario Tolić (41), Zdenko Ivanković (49) i Robert Flačer (30), dok je drugooptuženi Milan Bulat (53) kazao: 'Jesam kriv, ali ne onako kako se to navodi u optužnici!'

Bulat je, podsjetimo, optužen da je bio neposredni izvršitelj paleži kuće Ortynskog, što je i priznao usvojoj obrani pred istražnim tijelima, kao i na pripremnim ročištima na sudu, međutim negira da je to učinio u sastavu zločinačkog udruženja, kako ih tereti USKOK, već da je djelovao samostalno.

Osijek, 251019.
Pripremno rociste optuzenima za paljenje kuce bivsem drzavnom odvjetniku Radovanu Ortynskom.
Na fotografiji: Osumnjiceni Dragan Bakovic-Bambur
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Ivan Perić / CROPIX
Na fotografiji: Osumnjičeni Dragan Baković-Bambur

- Moj branjenik nije bio u sastavu zločinačkog udruženja niti je znao da ono postoji, niti je ono postojalo. Priznao je da je počinio to kazneno djelo, objasnivši svoje motive i razloge, a ako je netko od okrivljenika bio u kontaktu s njim, to ne dokazuje činjenicu o postojanju zločinačkog udruženja, a isti nisu ni znali na koji je način on ozlijeđen. Optužnica je iskonstruiranana nezakonitim dokazima. Za zapaljenje kuće u nenaseljenom vikend naselju na Braču nije potrebno zločinačko udruživanje – kazala je Bulatova odvjetnica Gordana Vrandečić. USKOK, pak, tvrdi da je ovdje riječ o zločinačkom udruženju koje je okupio Baković. Među njima je bio i Ivo Jerić (53), no zbog njegove bolesti njemu će se suditi odvojeno.

Osijek, 251019.
Pripremno rociste optuzenima za paljenje kuce bivsem drzavnom odvjetniku Radovanu Ortynskom.
Na fotografiji: Osumnjiceni Milan Bulat.
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Ivan Perić / CROPIX
Na fotografiji: Osumnjičeni Milan Bulat

Vikendica Radovana i Radmile Ortynski u Postirama na Braču zapaljena je 1.4.2017. godine. No, akcija je pošla po zlu uslijed eksplozije u kojoj je Bulat zadobio višestruke opekline po tijelu, zbog čega je, kako navodi USKOK, uslijedila akcija njegova spašavanja i izvlačenja sa Brača u čemu su sudjelovali ostali optuženici.

Bulat je vrlo brzo prebačen u BiH, gdje se liječio u više gradova, a što je, prema optužnici, financirao Baković, a onda je nakon nekoliko mjeseci prebačen u Njemačku. Policija ih je uhitila u svibnju 2018. Branitelji optuženih već su u nekoliko navrata tražili izuzeća sudaca osječkog Suda, pa i samog predsjednika ovog Suda Zvonka Vrbana kao i prebacivanje predmeta na neki drugi sud, ali su im ti zahtjevi odbijani. Tako je predsjednica sudskog vijeća Vlasta Šimenić-Kovač odbila i novi zahtjev Ivana Stanića, branitelja optuženog Ivankovića, za izuzeće predsjednika suda. On smatra da Vrban nije mogao donijeti odluku o zamjeni jednog člana sudskog vijeća, jer u to vrijeme još nije bio riješen njegov zahtjev za izuzeće samoga Vrbana.

No, Šimenić-Kovač to je odbila kazavši da se 'ovakvim zahtjevima zloupotrebljavaju odredbe ZKP-a, čime se želi opstruirati postupak i nepotrebno ga odugovlačiti'. No, tu nije bio kraj pravničkim akrobacijama. Naime, nakon što je tužitelj Tonći Petković pročitao optužnicu istaknuvši kako je 'Baković povezao ostale optuženike u zločinačko udruženje s ciljem paljenja kuće Radovana Ortynskog, a potom uslijed Bulatovih ozljeda i u njegovo spašavanje i liječenje, a što će potvrditi i brojni dokazi', branitelji optuženih iznijeli su svoje adute.

Uz tvrdnju kako nije bilo zločinačkog udruživanje te kako protiv njihovih branjenika nema dokaza, a i ono što je predstavljeno kao dokaz, prema jednom od Bakovićevih odvjetnika Nikoli Mandiću 'zapravo je nezakonito, kao što i postupak obiluje čitavim nizom nepravilnosti'.

Osijek, 251019.
Pripremno rociste optuzenima za paljenje kuce bivsem drzavnom odvjetniku Radovanu Ortynskom.
Na fotografiji: Osumnjiceni na hodniku suda.
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Ivan Perić / CROPIX
Na fotografiji: Osumnjičeni na hodniku suda

- Potvrda toga je i zadnja odluka predsjednik suda, koji je sam odlučio o svome izuzeću što je protivno ZKP-u – rekao je Mandić, dok je drugi Bakovićev branitelj Alen Jakobović istaknuo kako su procesna prava povrijeđena i zbog činjenice da on još uvijek nije dobio rješenje svog zahtjeva za izuzeće predsjednika suda i sudaca kojeg je podnio 25.9.2019. Ipak, najdalje je ponovno otišao Stanić. On je prvo rekao da su 'posebne dokazne radnje protiv Ivankovića temeljene na notornim neistinama u kojima je policija namjerno izmišljala događaje i osobe u kritično vrijeme na graničnom prijelazu između Hrvatske i BiH, kako bi mu se imputiralo da je granicu prešao ilegalno', a onda je otkrio i zašto smatra da se ovo suđenje trebalo održati na nekom drugom sudu.

Osijek, 251019.
Pripremno rociste optuzenima za paljenje kuce bivsem drzavnom odvjetniku Radovanu Ortynskom.
Na fotografiji: Osumnjiceni Dragan Bakovic-Bambur.
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Ivan Perić / CROPIX
Na fotografiji: Osumnjičeni Dragan Baković-Bambur

- U obrani ćemo se bazirati i na telefonskim kontaktima koje je predsjednik ovog suda imao s određenim osobama protiv kojih se vodi postupak u jednom drugom predmetu, a iz kojih je razloga taj predmet premješten u Zagreb. Ovo nije nepristran sud i nepristrana sredina za ovo suđenje – rekao je Stanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:33