PLJAČKA U HEINZELOVOJ

'POČINITELJ JE MORAO BITI SUPER MAJSTOR' Zamjenik šefa policije svjedočio na suđenju Dolačkom optuženom za krađu 290.000 eura, 640.000 kn i 2 kg zlata

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Odmah nakon očevida zaključeno je kako bi se rijetko tko izvana usudio provaliti u zgradu policije u Heinzelovoj, počinitelj bi morao biti iznimno vješt te da prvo počinitelja treba tražiti "iznutra".

Rekao je to, među ostalim, Željko Prša, zamjenik ravnatelja policije, koji je dva dana u travnju 2016. godine bio na čelu višečlane radne skupine koja je istraživala provalu u sef Željka Dolačkog, voditelja Službe organiziranog kriminaliteta, kojeg se tereti da je uzeo novac i više od dva kilograma zlata iz sefa, a krađu prikrio provalom.

Prša je sudskom vijeću pojasnio kako je odmah nakon provale odlučeno da na slučaju ne smije raditi nitko od kriminalista iz PU zagrebačke pa su angažirali ljude iz Ravnateljstva policije te iz karlovačke i krapinsko-zagorske policije.

Zagreb, 161118. 
Zrinjevac, Zupanijski sud.
Sudjenje bivsem policijskom inspektoru Zeljku Dolackom.
Na fotografiji: Zeljko Dolacki, danas je svjedocio Zeljko Prsa (plavo odijelo).
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Svjedok Željko Prša (lijevo u plavom odijelu) i okrivljeni Željko Dolački (desno)

- Radili smo prvi dan do iza ponoći, a drugi dan smo se našli da vidimo što dalje raditi. Netko od kolega predložio je, s obzirom na to da je bilo nađeno tragova plave boje što je upućivalo da je sef prepiljen novim listom pile, da se ode u trgovačke centre i vidi je li netko kupovao takvu pilu. Dvojica kolega obišla su, među ostalim, u Bauhaus u Buzinu i ondje su doznali da je takva vrsta pile kupljena krajem ožujka. Pregledali su snimke videonadzora i na snimci prepoznali Željka Dolačkog koji je, osim pile, kupio i škare za živicu i još neke proizvode - rekao je Prša i dodao:

- To je nama bila korisna indicija, a Dolački nam je u razgovoru rekao da je on radio taj vikend.

Zagreb, 161118. 
Zrinjevac, Zupanijski sud.
Sudjenje bivsem policijskom inspektoru Zeljku Dolackom.
Na fotografiji: svjedok Zeljko Prsa.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Svjedok Željko Prša

Prša je otkrio kako je videonadzor zgrade policije u Heinzelovoj bio manjkav, da najvjerojatnije strana s koje je provaljeno nije pokrivena videonadzorom, ali da se i tek tako ne može ući u zgradu bez evidentiranja. Nakon očevida je odlučeno da se sef iz ureda Dolačkog spusti u podrum, što je i učinjeno.

Dolački je htio pitati Pršu zašto se nije izuzeo iz rada na njegovu slučaju budući da je 2000. godine protiv njega podnosio prijavu zbog uhićenja tzv. zločinačke organizacije, no sutkinja nije dopustila to pitanje. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak ispitivanjem vještaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:32