ZLOPORABA POLOŽAJA

Podignuta kaznena prijava protiv Borisa Mesarića, šefa županijske HGK i bivšeg direktora Petrokemije

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je od početka srpnja 2005. do kraja veljače 2010. godine kao predsjednik Uprave Petrokemije iskoristio položa
 Miroslav Kiš / Cropix

SISAK - Policijski službenici odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave Sisačko-moslavačke podnijeli su kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku protiv 66-godišnjaka iz Kutine, zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Doznajemo da je riječ o Borisu Mesariću, predsjedniku županijske Hrvatske gospodarske komore i bivšem predsjedniku Uprave Petrokemije, koji je smijenjen odlukom Vlade Jadranke Kosor, 4. svibnja 2010. godine. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je od početka srpnja 2005. do kraja veljače 2010. godine kao predsjednik Uprave Petrokemije iskoristio položaj i suprotno internim aktima tvrtke i bez pisane odluke nadležnih tijela tvrtke, omogućio predsjedniku Nadzornog odbora Petrokemije neograničeno korištenje dva osobna automobila, mobitela i fiksnog telefona, čime je pričinjena materijalna šteta veća od 500 tisuća kuna. Predsjednik Nadzornog odbora Petrokemije u to vrijeme bio je danas pokojni Željko Nenandić, bivši saborski zastupnik i gradonačelnik Petrinje.

Boris Mesarić nije želio komentirati činjenicu da je protiv njega podnesena kaznena prijava zbog pogodovanja tadašnjem predsjedniku Nadzornog odbora. Policija je protiv njega provela istražne radnje i prijavila ga zbog još jednog kaznenog djela. Utvrđeno je da je početkom lipnja 2009. godine, suprotno odredbama zakona, samovoljno donio odluku o povećanju plaće sindikalnom povjereniku, te dvojici članova radničkog vijeća, omogućivši im nepripadajuća veća primanja, čime je pričinjena materijalna šteta veća od milijun kuna.

Sindikalni povjerenik koji je dobio veću plaću je Željko Klaus, povjerenik sindikata EKN-a u Petrokemiji, koji je od 30. ožujka 2010. do 27. srpnja 2012. godine bio i predsjednik Nadzornog odbora. Klaus nam je rekao kako on kao predsjednik NO nije imao službeni auto, mobitel i telefon, te da službena vozila Petrokemije i mobitele nisu imali niti njegovi nasljdnici Goran Kralj i Tomo Radoš. Što se tiče veće plaće, on to nije tražio, a riječ je je o većem koficijentu koju je njemu i dvojici kolega odredio predsjednik Uprave Petrokemije. Ta činjenica u kutinskoj tvornici nije tajna, oni su, kako kaže Klaus, o tome obavijesti sve članove sindikata i zaposlenike Petrokemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:28