DAN NAKON TRAGEDIJE

PODIGNUTA KAZNENA PRIJAVA Vozačica koja je pregazila dijete puštena na slobodu: 'Dosad nije bila problematičan vozač'

 Boris Kovačev / CROPIX

Zbog sumnje da je počinila kazneno djelo prouzročenja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, protiv Štefanije Lindić, 74-godišnje vozačice Smarta, kojim je u subotu predvečer u centru Samobora pregazila šestogodišnje dijete, policija je jučer Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu podnijela kaznenu prijavu.

Nakon noći provedene u policiji na kriminalističkoj obradi vozačica je, kako doznajemo, puštena da se brani sa slobode, a puštanje je usuglašeno i s nadležnim Državnim odvjetništvom, koje će protiv nje pokrenuti kazneni postupak. Također, zakon propisuje da se za osobe starije od 70 godina pritvor određuje samo iznimno.

Kako je policija priopćila jučer ujutro, očevidom je utvrđeno da je u subotu oko 18 sati 73-godišnja vozačica zbog neprilagođene brzine na obilježenom pješačkom prijelazu naletjela na dvoje djece pješaka koji su bili u pratnji jednog roditelja. “Pješaci su vozilom Hitne pomoći prevezeni u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu, gdje je jedno dijete oko 19 sati preminulo od zadobivenih ozljeda, dok su za drugo utvrđene lakše ozlijede”, priopćeno je iz zagrebačke policije. Kako se pak neslužbeno doznaje, nakon nesreće od vozačice je uzet uzorak krvi i urina radi detaljne analize, no prema preliminarnom alkotestiranju koje je odmah provela policija, 74-godišnja vozačica Štefanija Lindić iz samoborskog naselja Vrhovčak nije bila pod utjecajem alkohola.

- Ova prometna tragedija potvrđuje koliko su nužne češće i temeljitije zdravstvene kontrole za vozače starije od 65 godina, koje 1. siječnja 2018. donosi izmijenjeni Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača te koliko policija treba učinkovitije kontrolirati vozače - rekao je za Jutarnji prometni stručnjak dr. Željko Marušić.

Naime, prema izjavama očevidaca, vozačica nije niti uspjela kočiti, nego je nesretnu djecu pokupila vozeći brzinom od oko 40 km/h te se zaustavila desetak metara dalje. Kako je do tragedije došlo, još se ne zna s obzirom na to da Š. Lindić dosad nije bila problematičan vozač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:42