KRIJUMČARI

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 16 OSOBA ZA UDRUŽIVANJE U ZLOČINAČKU ORGANIZACIJU Oružje preprodavali u Njemačkoj i drugim članicama EU

 
Ilustracija
 Zeljko Hajdinjak / Ilustracija / CROPIX

Uskok je, nakon provedene istrage, pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv 16 osoba koje tereti da su se udružili u zločinačku organizaciju koja je nabavljala oružje i krijumčarila ga u Njemačku i druge zemlje Europske unije radi prodaje unaprijed dogovorenim kupcima.

Tužiteljstvo sumnja da su prva dvojica okrivljenika od kraja 2016. do 18. lipnja 2018., na području Slavonskog Broda, Vinkovaca i drugih mjesta u Hrvatskoj te u Njemačkoj, okupili i u zajedničko djelovanje povezali petoricu okrivljenika te "više za sad nepoznatih osoba radi kontinuirane nabave, krijumčarenja i daljnje prodaje većih količina različitih vrsta vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari kupcima u Hrvatskoj i inozemstvu".

Kako bi ostvarili svoj plan organizirali su nabavu većih količina različitih vrsta oružja „na način da su ga osobno nabavljali te su za nabavu oružja angažirali i treće i četvrto okrivljenog.

"Potom je prvookrivljeni, radi daljnje prodaje oružja u inozemstvu, s peto i šesto okrivljenim dogovorio kontinuiranu nabavu oružja koje je preuzimao šesto okrivljeni i krijumčario ga u Njemačku i druge zemlje Europske unije radi prodaje unaprijed dogovorenim kupcima", navodi Uskok.

Dodaju da je trećeokrivljeni, prema dogovoru s navodnim vrhom krijumčarske piramide, dogovorio kontinuiranu nabavu oružja koje je potom sedmookrivljeni preuzimao i krijumčario u Njemačku radi prodaje unaprijed dogovorenim kupcima.

"Ostali okrivljenici su pripadnicima zločinačkog udruženja prodavali oružje", navodi Uskok koji je za petoricu okrivljenih zatražio produljenje istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:49