IZMIŠLJENE USLUGE

Podignuta optužnica protiv 37-godišnjeg Splićanina koji je prevario poznatu banku: sa šest tuđih bankovnih kartica maznuo veliku svotu novca!

 
 Davor Pongracic / CROPIX

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, nakon provedene istrage, podiglo je optužnicu protiv 37-godišnjeg Vedrana G. iz Splita zbog počinjenja kaznenih djela računalne prijevare i kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, pri čemu je jedno kazneno djelo ostalo u pokušaju, piše Slobodna Dalmacija.

Optužnica je podignuta i protiv njegova trgovačkog društva "Dipelta" iz Splita zbog kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Počinjenjem predmetnih kaznenih djela "Dipelta" je sebi pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od 179.308 kuna, za koji je oštećena kartična kuća PBZ Card d.o.o.

Optužnicom se Vedranu G. stavlja na teret da je tijekom studenoga 2017. godine kao osnivač i direktor trgovačkog društva "Dipelta" s ciljem da za to društvo pribavi protupravnu imovinsku korist u znatnom iznosu, na neutvrđen način došao do broja i kontrolnih CVV brojeva šest bankovnih kartica. Card Verification Value/Code se nalazi na poleđini platne kartice desno na bijeloj potpisnoj traci i uvijek su to tri zadnje brojke.

"Junaka" ove naše priče se tereti da je bez znanja i ovlaštenja vlasnika tih kartica u više navrata neovlašteno izvršio ručni unos u POS uređaj jedne banke bez prisutnosti kartice i njezina korisnika te na taj način inicirao više neovlaštenih transakcija u ukupnom iznosu od 179.308 kuna, koje su potom i odobrene. Tereti ga se da je u inkriminiranom razdoblju u svoje poslovne isprave, odnosno račune unosio neistinite podatke da se predmetna terećenja odnose na rezervaciju usluge najma broda sa skiperom, iako je znao da navedene osobe nisu naručile predmetnu uslugu.

Optužnicom se okrivljenika tereti da je od 15. do 17. studenoga 2017. u znatnom iznosu na neutvrđen način došao do broja bankovne kartice i kontrolnih CVV brojeva bankovne kartice, inozemne banke izdavatelja, čiji identitet korisnika nije utvrđen. Okrivljenik je bez znanja i odobrenja vlasnika kartice, inicirao dvije transakcije u iznosima od 86.900 kuna i 89.100 kuna, te je u svoje poslovne knjige unio neistinite podatke da se predmetna terećenja odnose na rezervaciju usluge najma broda sa skiperom, iako je znao da navedena osoba nije naručila predmetnu uslugu.

Za terećenje predmetne kartice po navedenim transakcijama za navodnu rezervaciju usluge najma broda izradio je dva obrasca koje je i potpisao u ime navedene osobe i dostavio ih u kartičnu kuću koja je stornirala predmetne transakcije, odnosno nije izvršio plaćanja prema navedenom prodajnom mjestu po navedenim terećenjima te kartice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:10