USKOK-ova AKCIJA

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BANDE KOJA JE NA MULJAŽAMA PRI UVOZU LUKSUZNIH AUTA 'DIGLA' MILIJUNE Na čelu joj je bio hotelijer i menadžer iz Dubrave

 
Robert Palić (u krugu) i smrskani automobili
 CROPIX

Nakon skoro dvogodišnje istrage Uskok je podignuo optužnicu protiv devetoro okrivljenika zbog sumnji na malverzacije prilikom uvoza luksuznih automobila, oštetivši državu za 6.599.601 neplaćenoga PDV-a.

Istraga protiv navodne skupine predvođene hotelijerom i menadžerom iz zagrebačke Dubrave Robertom Palićem (51) pokrenuta je u siječnju prošle godine, a Palić, inače poznat kao osoba koja je svojevremeno na press konferenciji Dinama optužila kontroverznoga istražitelja Uefe Robina Bokšića prozvala kao prevaranta, bio je nedostupan istražiteljima jer se nalazio u Tajlandu.

No ubrzo je uhićen po hrvatskoj tjeralici u Beogradu te izručen Hrvatskoj. Nedugo nakon izručenja Palić je pušten da se brani sa slobode. Optužnica tereti osumnjičenike da su pod vodstvom Palića, rabljena luksuzna vozila poput BMW-a 740 D, Mercedesa S 320 CDI 4 MATIC, Mercedesa BLUE TEC, Mercedesa -AMG GT, Porsche Macan prethodno kupovali od raznih tvrtki, a zatim fiktivno po uvećanim cijenama prodavali Palićevim tvrtkama.

Palićeve tvrtke Elite cars 7. d.o.o. i Paresis d.o.o., bi ta vozila dalje preprodavala tvrtkama ostalih okrivljenika, a te fiktivne preprodaje bi Palić koristio da si umanji PDV.

"Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, u razdoblju od početka 2015. do siječnja 2018. godine na području Republike Hrvatske i Republike Češke, kao osnivač i odgovorna osoba jednog trgovačkog društva povezao u zajedničko djelovanje II., III., IV., V., VI. i VII. okr. kao odgovorne osobe i stvarne voditelje poslovanja više trgovačkih društava u Hrvatskoj i Češkoj, te VIII. i IX. okr., s ciljem stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge obavljanjem djelatnosti trgovine rabljenim osobnim automobilima i to neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjivanjem obveze uplata dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost u Državni proračun, za društvo kojeg je odgovorna osoba I. okr.

Na opisani način, izdavanjem nevjerodostojnih računa za 39 osobnih automobila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obveze uplata dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost, Državni proračun Republike Hrvatske oštećen je za 6.599.601,75 kune. Po osnovi povrata poreza na dodanu vrijednost, iz Državnog proračuna je na račun društva kojeg je odgovorna osoba I. okr. uplaćeno 1.502.300,00 kune, od čega je I. okr. 649.983,79 kune proslijedio na račun drugog trgovačkog društva s kojeg je taj iznos VII. okr. kao odgovorna osoba podigao i predao I. okr. koji ga je zadržao kao zajedničku korist s ostalim okrivljenicima, dok je društvu kojeg je odgovorna osoba I. okr. pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 852.316,28 kuna", naveo je Uskok u priopćenju.

Također Uskok je protiv Roberta Palića predložio tzv. prošireno oduzimanje imovine.

"U optužnici je predloženo oduzimanje imovinske koristi stečene inkriminiranim kaznenim djelom od svih okrivljenika, dok je u odnosu na I. okr. predloženo i prošireno oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 8,7 milijuna kuna", navodi Uskok.

Dakle riječ je o institutu gdje će Palić morati dokazivati da je, zasad blokiranu, imovinu stekao legalno.

Inače Robert Palić je u ožujku ove godine ponovno završio u medijima nakon strašnoga sudara u zagrebačkoj Dubravi gdje je zadobio teške tjelesne ozlijede nakon što se njegov Audiji RS 8 sudario s BMW-om Mihaela Ćibarića (26). Oko utvrđivanja odgovornosti u toj nesreći još uvijek traje postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:25