SUĐENJE U ODSUTNOSTI

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TROJICE SRBA ZBOG RATNOG ZLOČINA U PETRINJI U jednoj od kuća pronašli su civila, zlostavljali ga pa ga upucali s leđa

Ilustracija
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA

PETRINJA - Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podignulo optužnicu protiv trojice državljana Republike Srbije starih 63, 65 i 69 godina, zbog počinjenja kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.

Trojicu optuženih tereti se da su točno neutvrđenog dana krajem rujna 1991. godine, tijekom napada JNA i TO i srpskih paravojnih postrojbi na grad Petrinju; i to drugookrivljeni kao zapovjednik čete Donja Bačuga (iz odreda TO Banski Grabovac), prvookrivljeni kao zapovjednik voda u navedenoj četi i trećeokrivljeni kao pripadnik navedenog voda; nakon što su zajedno s pripadnicima svoje jedinice u jednoj od kuća u Petrinji pronašli civila S. B., ispitivali ga i fizički zlostavljali, a potom mu naložili da krene sadašnjom Kupskom ulicom prema kukuruzištu.

Potom su drugookrivljeni i prvookrivljeni zapovjedili trećeokrivljenom i drugim nepoznatim pripadnicima svoje jedinice da pucaju iz svoga osobnog naoružanja u navedenog civila koji im je bio okrenut leđima, i potom, zajedno s njima, ispalili više hitaca u njega iz svog osobnog naoružanja. Petrinjac S. B. preminuo je na mjestu događaja, a njegovo mrtvo tijelo ostavljeno je na rubu navedenog kukuruzišta.

U optužnici je predloženo da se okrivljenicima, koji su nedostupnih Hrvatskoj, sudi u odsutnosti te da im se, temeljem zakonske osnove opasnosti od bijega, odredi istražni zatvor protiv trojice okrivljenika do okončanja kaznenog postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:39