RAT KLANOVA

POJEDINOSTI O CRNOGORSKIM MAFIJAŠIMA UHIĆENIMA U SRCU DALMACIJE Unajmili su apartman u 'Lepoj Breni', evo kojim su se lažnim identitetima koristili

 
Ilustracija
 REUTERS/MUP

Dvojica državljana Crne Gore, Pero Laličić (20) i Mitar Marković (25), koje crnogorske vlasti sumnjiče da su sudjelovali u ubojstvu Bogdana Milića u Cetinju 11. lipnja ove godine, u Hrvatsku su ušli s lažnim putnim ispravama po kojima se Laličić zvao Miloš Sanković, a pet godina stariji Marković predstavljao se kao Aleksa Šašić, piše Slobodna Dalmacija.

Pod tim su imenima i iznajmili apartman u zgradi popularno zvanoj "Lepa Brena" u šibenskoj četvrti Vidici, no prije negoli su stigli u Šibenik, Crnogorci su, neslužbeno doznajemo, boravili u Crikvenici. Već tamo su došli pod povećalo istražitelja riječkog PNUSKOK-a koji su ih locirali u suradnji sa svojim crnogorskim kolegama te su ih nadzirali primjenom posebnih mjera.

A kad su Miloš i Aleksa, odnosno "u originalu" Pero i Mitar, stigli u Šibenik, donesena je odluka da se uhite, tako da su šibenski policajci naposljetku odradili taj ključni dio posla. Kako doznajemo, u iznajmljenom stanu na Vidicima nije pronađeno nikakvo oružje, već samo krivotvorena dokumentacija - domovnice, rodni listovi, osobne iskaznice i putovnice, a dvojica mladih Crnogoraca nisu policajcima pružala nikakav otpor.

S obzirom da je u cijelu akciju bila uključena i sisačka policija, pretpostavka je da je kao mjesto rođenja i izdavanja krivotvorenih dokumenata bio naveden upravo Sisak. Prema neslužbenim informacijama, Marković je bio "mozak" i on je sve određivao, dok je golobradi Laličić bio njegov tjelohranitelj i izvršitelj njegovih zahtjeva.

Crnogorska policija je nakon njihova uhićenja objavila priopćenje u kojem su naveli da su, "na osnovi razmjene podataka crnogorske i hrvatske policije, službenici hrvatske policije, postupajući po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica, u Šibeniku lišili slobode crnogorske državljane P.L. (20) i M.M. (25)". Crnogorski je MUP naveo da su obojica prilikom "lišavanja slobode posjedovala falsificirane inozemne dokumente", s time da je Laličić imao dva dokumenta s različitim identitetima.

- Obojici je od strane nadležnog suda u Hrvatskoj određen istražni zatvor zbog kaznenog djela krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja iz KZ Hrvatske. Nakon završetka ovog postupka u Hrvatskoj, a po prijemu molbe za izručenje od strane nadležnih organa Crne Gore, bit će pokrenut ekstradicijski postupak radi izručenja Crnoj Gori. Ove se dvije osobe potražuju u vezi s istim događajem u kojem je, 11. 6. 2019. godine, lišen života B.M. u Cetinju, dok su tri osobe zadobile ozljede - navodi crnogorski MUP.

Interpolova je tjeralica u odnosu na Laličića bila raspisana na temelju zahtjeva Višeg suda u Podgorici, koje je, pak, postupalo po zahtjevu o proširenju istrage koju crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega zbog kaznenog djela stvaranja kriminalne organizacije, teškog ubojstva u pokušaju u svezi s nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih materijala. SDT, pak, Markovića traži zbog poticanja na teško ubojstvo u pokušaju i pomaganje nakon izvršenog kaznenog djela te i zbog kaznenog djela stvaranja kriminalne organizacije. Obojica uhićenih nalaze se sada u ekstradicijskom pritvoru i nisu ništa govorili pred hrvatskim tužiteljima, odnosno nisu iznijeli obranu.

Podsjetimo, 37-godišnji Bogdan Milić, za kojeg crnogorska policija smatra da je bio blizak “Škaljarskom klanu”, ubijen je tog 11. lipnja oko 17 sati dok je sjedio u lokalu “Portun” u centru Cetinja. Prema pisanju tamošnjih medija, hicima iz pištolja izrešetala su ga dva maskirana napadača koji su na licima imali silikonske maske i kape šilterice, a osim njega u napadu su ranjena i tri gosta lokala. Jedan je dobio metak u desnu potkoljenicu, drugi u desni dio stražnjice, a najgore je prošao treći gost koji je pogođen više puta u prsni koš i trbuh.

Sve je ovo, pišu crnogorski mediji, još jedna u nizu likvidacija u ratu koji se vodi između dva kriminalna klana - kavačkog i škaljarskog (imena su dobili po Kavaču i Škaljarima, naseljima u okolici Kotora), a koji su do 2014. godine bili jedinstvena kriminalna organizacija. No, te godine u Španjolskoj, točnije u Valenciji, nestaje 200-njak kilograma kokaina koji je bio prokrijumčaren iz Južne Amerike.

Kako je u jednom od tekstova na temu crnogorske mafije objavio portal "Express", rat do istrebljenja između "škaljaraca"i "kavčana" počeo je jer su "kavčani" smatrali da su za nestanak njihova kokaina odgovorni "škaljarci". Kokain je nestao iz stana pripadnika "kavčana" Gorana Radomana, koji je, pak, u veljači 2015. godine, ubijen u Beogradu s 25 hitaca iz kalašnjikova kao prva žrtva u obračunima dvaju kriminalnih klanova.

Od tada pa do danas u krvavim sukobima tih dviju grupa ubijeno je, po pisanju medija, čak 40-ak ljudi, od kojih je najmanje četvero sasvim slučajnih žrtava koje nisu imale veze s kriminalom, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 10:47