HULIGAN KOJI JE TEŠKO RANIO HRVATSKOG RUKOMETAŠA

POKAJANJE IZ ZATVORA ‘Pešić je zbog mene ostao bezbubrega, sad mu želim dati svoj’

Riječi kajanja zvuče senzacionalno, ali valja znati da ih izgovaraju teški sociopati, tvrdi mađarski sociolog

Mađarski huligani Sandor Raffael, Gyözö Németh i Ivan Sztojka, članovi tročlane romske bande koja je u Veszpremu 8. veljače 2009. ubila rumunjskog rukometaša Mariana Cozmu te noževima izbola našeg Ivana Pešića i srbijanskog mu kolegu Žarka Šešuma, počeli su pokazivati znakove kajanja.

- Žao mi je zbog svega, molim Boga da mi oprosti grijehe. Izuzetno mi je teško zbog svega što se dogodilo. Te sam noći bio jako pijan i ne znam zašto sam ubo Pešića koji je zbog toga ostao bez bubrega. Dao bih sve da mogu svoj bubreg dati nesretnom čovjeku. Volio bih se vidjeti s Ivanom da mu se ispričam i zamolim ga za oproštaj - rekao je Gyözö Németh u intervjuu za budimpeštanski list Bors.

Ivan: Ne želim ih vidjeti

Upravo Németh nožem je ubo Pešića za što je najprije dobio zatvorsku kaznu od 25 godina, no smanjena mu je na 18. Za podsjećanje, te nesretne noći u baru Patriot u Veszprému Sándor Rafael je usmrtio Cozmu, dok je Németh nožem napao Pešića, a Šešumu nanio ozljede udarcima u glavu.

Riječi navodnog iskrenog pokajanja teško da će izazvati reakciju kod našeg Ivana koji je ranije prilikom izricanja presude rekao da nikad više ne želi doći ni u Veszprém. Dodao je da svog napadača ni u snu ne želi vidjeti. Ivan je rekao da se ne sjeća njegova lica, niti bi ga prepoznao.

Sociolog zatečen

Inače, članovi tročlane bande ubojica danas kazne služe u zatvoru maksimalne sigurnosti Sopronkohida u Szegedu. Riječi pokajanja iznenadile su mađarskog sociologa Gyulu Szilagyja, koji dobro poznaje cijeli slučaj i osuđenike.

Rekao je da je riječ o tipu ljudi koji još uvijek nisu svjesni što su zapravo napravili, i da će iz zatvora izaći kao ‘penzioneri’:

- To su sociopati koji žive od danas do sutra. Tijekom suđenja nisu pokazivali ni najmanji trag emocija. A to što je Németh ponudio bubreg svojoj žrtvi Pešiću, naprosto je senzacionalno - dodao je kriminalistički psiholog Mária Werner...

Arkanovac prijetio mađarskim Romima

Tragični napad na rukometaše u Veszprému nije imao nikakvu nacionalnu ‘pozadinu’. Brutalno su napadnuti Rumunj te Hrvat i Srbin. No, cijeli je slučaj izazvao pomamu unutar mnogih granica. Uslijedili su napadi na romsku manjinu u Mađarskoj i Rumunjskoj, smanjivanje kazni ubojicama izazvalo je val protesta. Najdalje je otišao neimenovani čovjek iz Srbije, koji je optužen za ratne zločine u BIH. Kao bivši član paravojnih jedinica zloglasnog Arkana zaprijetio je da će doći u Mađarsku “sa 300 svojih tigrova” i obračunati se s Romima. Prijetnju nije ispunio, no u Mađarskoj su Romi čest mete napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:28