HULIGAN KOJI JE TEŠKO RANIO HRVATSKOG RUKOMETAŠA

POKAJANJE IZ ZATVORA ‘Pešić je zbog mene ostao bezbubrega, sad mu želim dati svoj’

    AUTOR:
    • Predrag Žukina

  • OBJAVLJENO:
  • 28.03.2014. u 22:31

Riječi kajanja zvuče senzacionalno, ali valja znati da ih izgovaraju teški sociopati, tvrdi mađarski sociolog

Mađarski huligani Sandor Raffael, Gyözö Németh i Ivan Sztojka, članovi tročlane romske bande koja je u Veszpremu 8. veljače 2009. ubila rumunjskog rukometaša Mariana Cozmu te noževima izbola našeg Ivana Pešića i srbijanskog mu kolegu Žarka Šešuma, počeli su pokazivati znakove kajanja.

- Žao mi je zbog svega, molim Boga da mi oprosti grijehe. Izuzetno mi je teško zbog svega što se dogodilo. Te sam noći bio jako pijan i ne znam zašto sam ubo Pešića koji je zbog toga ostao bez bubrega. Dao bih sve da mogu svoj bubreg dati nesretnom čovjeku. Volio bih se vidjeti s Ivanom da mu se ispričam i zamolim ga za oproštaj - rekao je Gyözö Németh u intervjuu za budimpeštanski list Bors.

Ivan: Ne želim ih vidjeti

Upravo Németh nožem je ubo Pešića za što je najprije dobio zatvorsku kaznu od 25 godina, no smanjena mu je na 18. Za podsjećanje, te nesretne noći u baru Patriot u Veszprému Sándor Rafael je usmrtio Cozmu, dok je Németh nožem napao Pešića, a Šešumu nanio ozljede udarcima u glavu.

Riječi navodnog iskrenog pokajanja teško da će izazvati reakciju kod našeg Ivana koji je ranije prilikom izricanja presude rekao da nikad više ne želi doći ni u Veszprém. Dodao je da svog napadača ni u snu ne želi vidjeti. Ivan je rekao da se ne sjeća njegova lica, niti bi ga prepoznao.

Sociolog zatečen

Inače, članovi tročlane bande ubojica danas kazne služe u zatvoru maksimalne sigurnosti Sopronkohida u Szegedu. Riječi pokajanja iznenadile su mađarskog sociologa Gyulu Szilagyja, koji dobro poznaje cijeli slučaj i osuđenike.

Rekao je da je riječ o tipu ljudi koji još uvijek nisu svjesni što su zapravo napravili, i da će iz zatvora izaći kao ‘penzioneri’:

- To su sociopati koji žive od danas do sutra. Tijekom suđenja nisu pokazivali ni najmanji trag emocija. A to što je Németh ponudio bubreg svojoj žrtvi Pešiću, naprosto je senzacionalno - dodao je kriminalistički psiholog Mária Werner...

Arkanovac prijetio mađarskim Romima

Tragični napad na rukometaše u Veszprému nije imao nikakvu nacionalnu ‘pozadinu’. Brutalno su napadnuti Rumunj te Hrvat i Srbin. No, cijeli je slučaj izazvao pomamu unutar mnogih granica. Uslijedili su napadi na romsku manjinu u Mađarskoj i Rumunjskoj, smanjivanje kazni ubojicama izazvalo je val protesta. Najdalje je otišao neimenovani čovjek iz Srbije, koji je optužen za ratne zločine u BIH. Kao bivši član paravojnih jedinica zloglasnog Arkana zaprijetio je da će doći u Mađarsku “sa 300 svojih tigrova” i obračunati se s Romima. Prijetnju nije ispunio, no u Mađarskoj su Romi čest mete napada.

Izdvajamo