POSTOJE FOTO I VIDEO DOKAZI

POKRENUT POSTUPAK PROTIV SPLITSKIH POLICAJACA KOJI SU ILEGALNO VOZILI TAKSI Iako su uhvaćeni na djelu, nastavljaju raditi u policiji, evo zašto...

 Jutarnji

Protiv dvojice policajaca PU splitsko-dalmatinske prijavljenih za ilegalnu djelatnost prijevoza putnika pokrenut je disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti. Kako doznajemo iz policijske uprave, njihovi službenici prijavljeni su pisanom predstavkom u kojoj je opisano njihovo neprimjereno ponašanje izvan službe.

Provjerom navoda iz predstavke utvrđeno je da postoji osnova za provođenje postupka pred disciplinskim sudom MUP-a. Policajci su se bavili prijevozom putnika koje su dočekivali u splitskoj zračnoj luci Resnik.

Uglavnom se radilo o turama od Resnika do Splita po cijeni od 300 kuna. Ni jedan ni drugi nemaju odobrenje za obavljanje gospodarske djelatnosti izvan policijske službe te nisu registrirali djelatnost prijevoza putnika. Ilegalnim su se poslom bavili izvan radnog vremena, a dnevno su u prosjeku odrađivali desetak vožnji. Kako se radi o neprijavljenoj djelatnosti, od zarade se odbija samo cijena goriva.

Osim same predstavke, postoje i fotografije policajca tijekom obavljanja neprijavljene djelatnosti. Njihovu otkrivanju kumovalo je dugotrajno nezadovoljstvo legalnih prijevoznika koji uredno plaćaju sve namete, a zarada im izmiče zbog nelojalne konkurencije. Uredno prijavljeni prijevoznici pokušali su situaciju riješiti prijavom carinskim službenicima, ali nije bilo rezultata jer bi ilegalci unaprijed doznali za nadzor. Poučeni time, prikupili su foto i video dokaze te poslali predstavku policije, koja je nakon toga istražila što im rade kolege u slobodno vrijeme.

Premda, prema zakonu o stegovnoj odgovornosti, postoji mogućnost da se policajci privremeno udalje iz službe dok protiv njih traje disciplinski postupak, dvojica policajaca koji su uhvaćeni kako ilegalno taksiraju tijekom trajanja postupka nastavit će raditi u policiji, najvjerojatnije jer su prekršaje počinili izvan rada u službi. Na problem ilegalnih prijevoznika iz Resnika nedavno se Slobodnoj Dalmaciji požalio i jedan od putnika, koji je rekao da goste dočekuje grupa mladića koja im se ponekad i unosi u lice te ih pita treba li im prijevoz.

“Pri izlasku putnika iz aerodroma, gdje se preuzima prtljaga nakon slijetanja pojedine linije, neformalna grupa muškaraca, dobrim dijelom mlađih, doslovno napada turiste i unosi im se u lice povicima “need taxi”. Imao sam sreću da sam posjetio dosta europskih zemalja, ali nigdje nisam naišao na ovakvo što. To izgleda tako zastrašujuće, kao neka vrsta prijetnje i ucjene. Ti mladići su svi lako prepoznatljivi, većina ih je tetovirana, u kratkim hlačama i japankama, kreću se terminalom kao da idu na plažu. Nisu mi jasni taksisti koji čekaju u redu ispred zgrade zračne luke. Zar se ne bune što im nelegalna konkurencija oduzima posao?”, požalio se jedan putnik novinarima Slobodne.

Zbog ovakvoga prilično neugodnoga pristupa vozača koji rade na divlje, a pogotovo nakon što je otkriveno da su neki od tih vozača aktivni policajci, policija će, kako neslužbeno doznajemo, pojačati nadzor u zračnoj luci Resnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:25