TRAGEDIJA

POKUŠAO SPASITI LJUBAV SVOG ŽIVOTA IZ GORUĆEG STANA, ALI NIJE USPIO... Policija saznala zašto je vatra progutala stan vremešnih supružnika

 
 Srđan Vrančić / CROPIX

U stravičnoj vatrenoj stihiji, koja je izbila u srijedu 50-ak minuta nakon ponoći u stanu na trećem katu peterokatnice u Ulici Vojina Bakića 4 u novozagrebačkom naselju Središće, smrtno je stradala Nada M. (71), a njezina 78-godišnjeg supruga Marka vatrogasci su spasili u posljednji trenutak te je u teškom stanju prevezen u KBC Zagreb.

Policija je očevidom utvrdila da je do požara došlo zbog kvara na električnim instalacijama, a da se nešto događa u stanu vremešnih supružnika na trećem katu u gluho doba noći, susjedi su doznali kad su začuli umirovljenikove očajničke vapaje upomoć. Zagrebački vatrogasci su dojavu o stubištu prepunom dima dobili u 00.58 sati, a samo šest minuta kasnije već su bili na poprištu buktinje. Vatra i dim su sukljali u zrak, a devet vatrogasaca se uhvatilo u koštac s vatrom - utrčali su u vatreni kaos u kojem su se za život borile dvije osobe.

Jedva ga spasili

Nesretnoj Nadi M. nakon njihova dolaska, nažalost, više nije bilo spasa jer je bila posve opečena, a njezin suprug Marko M. u posljednjim je sekundama izvučen van. On je, prema tvrdnjama svjedoka, preživio samo zato što je očajnički gurao glavu kroz prozor kroz koji je istodobno sukljao dim.

No, gašenje opožarenog stana i spašavanje ljudskih života vatrogascima je od samog dolaska bilo komplicirano jer svojim vatrogasnim vozilom nisu mogli pristupiti dvorišnoj strani zgrade zbog gusto parkiranih automobila, odnosno zbog onemogućenog pristupa. Marku M. postavili su zračni jastuk u slučaju da odluči skočiti.

Susjedi su pod šokom zbog tragedije. Bračni par nisu dobro poznavali, no kad su ih viđali, uvijek bi to bilo u paru jer se nisu odvajali jedno od drugog i djelovali su im vrlo zaljubljeno.

Razbili prozore

Na stubištu su od drugog do petog kata bili vidljivi tragovi požara. Na zadnjem katu zgrade stanuje i naš poznati estradni par Danijela Martinović i Petar Grašo. - Joj, bilo je kao na filmu - rekla nam je Danijela Martinović. Susjed koji stanuje na istom katu rekao nam je da je suprug stradale vikao kroz prozor: “Zovite Hitnu, zovite vatrogasce!” Budući da je stubište bilo puno dima, vatrogasci su morali razbiti prozore.

Istu večer vatrogasci su u Zagrebu i okolici intervenirali zbog tri požara. Četiri sata prije buktinje u Središću iz plamtećeg su stana u Ronjgovljevoj ulici u Prečkom spasili četiri osobe, od kojih su dvije djeca. Dva sata poslije, pak, u Lončarevoj ulici u Zaprešiću zapalio se stan 62-godišnje žene koja se nagutala dima. Od početka godine zagrebačkim je vatrogascima požar u Središću bio 108. po redu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:28