SPORAZUMNI DOGOVOR

POLAKOMILA SE ZA TUĐIM STVARIMA Referentica Općinskog suda iz sefa krala zlato i novac, osuđena je na 10 mjeseci, no zatvora neće vidjeti

Ilustracija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Dijana E. (47), administrativna referentica, točnije upisničarka u Ostavinskoj i izvanparničnoj pisarnici novozagrebačkog Općinskog suda osuđena je na Županijskom sudu u Zagrebu na 10 mjeseci zatvora jer se na radnom mjestu polakomila za tuđim stvarima. No mučni pritvorski dani su joj sporazumno zamijenjeni radom za opće dobro pa će stoga kaznu zbog zloporabe položaja i ovlasti “platiti” sa 600 sati dobrotvornog rada.

Prema optužnici USKOK-a, Dijana E. je nepune dvije godine, od 20. travnja 2016. do 24. siječnja 2018. po malo “čapala” stvari za koje je bila zadužena čuvati. Točnije, njezina uloga je bila pohrana i čuvanje predmeta iz ostavinskih postupaka do njihova pravomoćnog okončanja u trezoru Općinskog suda u Novom Zagrebu i koje je po nalogu ostavinskog suda, na kraju vraćala vlasnicima i nasljednicima. I u tu svrhu joj je bio povjeren ključ trezora. S ciljem da se okoristi, USKOK je uvjeren da je iz trezora uzela stvari “teške” 17.880,70 kuna i neprocijenjenu vrijednost zlatnika oštetivši time više osoba iz nekoliko ostavinskih postupaka. U jednom navratu je tako između travnja 2016. i siječnja 2018. iz trezora uzela 14.000 kuna, zlatni lančić sa zlatnim prstenom, dva zlatna dukata, šest zlatnika iz 1915.godine oštetivši obitelj Žuljević i Bortas za 14.000 kuna.

Potom je između lipnja 2017. i siječnja ove godine iz trezora uzela 350,70 kuna te između svibnja 2017. i siječnja 2018. još 3530 kuna.

Kako je Jutarnji list prvi izvijestio u veljači ove godine, većina ukradene zlatnine i novca koji su bili pohranjeni u sudskoj corpori, potječe iz kuće ubijenog imućnog umirovljenika Ivana Žuljevića (82), čiji je život bešćutno ugasio 13. travnja 2016. u kući u Lučkom njegov nećak Ivica Žuljević (68), bivši djelatnik Ministarstva obrane u operativno-informacijskom centru koji je nekad bio pod Saborom.

Naime, tijekom policijskog očevida, iz doma ubijenog umirovljenika Žuljevića policija je u moru dokaza iz ispreturane sobe odlučila izuzeti i vreću Konzuma spremljenu ispod kreveta, a u koju je bila omotana kutija obložena kožom u kojoj su se nalazili zlato i druge dragocjenosti. Također, tom prilikom pronađena je i metalna kutija s natpisom “vitamin C” u kojoj je bila papirnata kuverta natpisa ZG holding, a u kojoj su se nalazile četiri novčanice po 1000 kuna i 50 novčanica po 200 kuna - dakle ukupno 14.000 kuna. Zbog ubojstva, 68-godišnji bivši saborski portir Žuljević je na velikogoričkom Županijskom sudu osuđen prošle godine na 12 godina zatvora te mu je ujedno dosuđeno i liječenje od alkoholizma i podmirenje 127.000 sudskih troškova.

Optužnica je Žuljevića teretila da je između 13. i 14. travnja 2016. godine u stričevoj kući u Lučkom, s ciljem da ga usmrti, pajserom izudarao strica po glavi i tijelu nakon čega je on pao na pod. No tu, prema sumnjama tužiteljstva, Žuljević nije stao već je stricu začepio nos i usta te mu stiskao vrat uskrativši mu kisik. Na tijelu nesretnog umirovljenika bile su razne rane, razderotine, podljevi i oguljotine, a Žuljević je odbacio umiješanost u zločin, tvrdeći da je sa stricem bio u dobrim odnosima, da su bili kao braća.

Inače, prema ZKP-u, privremeno se oduzimaju predmeti koji mogu poslužiti pri utvrđivanju činjenica u samom postupku, a o njima vodi računa tijelo koje vodi postupak. Ovisno o fazi postupka, takvi predmeti “šeću” od policije preko tužiteljstva do suda. Nakon što je, primjerice, novac ukraden iz prostorije Županijskog suda u Zagrebu gdje se pohranjivao, posljednjih godina oduzeti se novac uplaćuje na zaseban bankovni račun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:58