MALODOBNI MIGRANTI

POLICIJA ODGOVARA PUČKOJ PRAVOBRANITELJICI 'Optuženi smo za nezakonito postupanje bez ikakvih podataka, a dijete nije bilo bez pratnje!'

 HANZA MEDIA

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina odgovorio je u petak pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović povodom njezina istupa o deportaciji iz Hrvatske 9-godišnjeg dječaka bez pratnje.

Policija je odgovorila, nakon što je obavila sve provjere, da dijete nije bilo bez pratnje, već je bilo u pratnji oca, 32-godišnjeg državljanina Afganistana, a kojem je 13. travnja prošle godine Policijska postaja Tovarnik izdala rješenje o povratku.

U još dva slučaja, dvoje malodobnih državljana Afganistana bilo je u pratnji članova svoje obitelji. Međutim, MUP ne utvrđuje očinstvo već za to služe isprave, ali njih u pravilu ilegalni migranti nemaju, već na temelju njihovih izjava. Nakon što je ilegalcima uručeno rješenje o povratku, napustili su prostorije PP Tovarnik. Sa svima njima obavljeni su razgovori na engleskom jeziku uz pomoć tehničkih pomagala.

Policija je procijenila da je za dobrobit maloljetnika da ostanu zajedno sa članovima obitelji sa kojima su i došli u Hrvatsku, a tijekom cijelog postupanja vodili su posebnu brigu o maloljetnicima.

U odgovoru pravobranitelji policija navodi da je optužena za nezakonito postupanje od strane pučke pravobraniteljice, a da o tome ona policiji nije dostavila nikakve podatke. Da su dobili te podatke ranije, mogli bi konkretnije odgovoriti i izbjegla bi se šteta nanesena ugledu policije i države, navodi se u odgovoru glavnog ravnatelja policije.

I na kraju, Nikola Milina u odgovoru navodi da se hrvatska policija nosi stalno sa izazovom zaštite državne granice i sprječavanja ilegalnih migracija te da provodi sve nacionalne i europske pravne propise u zaštiti nacionalnih interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:52