VELIKI SKANDAL

POLICIJA PODIGLA PRIJAVU Šefica Porezne štitila tajkuna, zaustavila ovrhu od 11,8 milijuna

Linićevu pomoćnicu tereti se da je tražila od poreznika da ne ovrše osječku tvrtku OLT poduzetnika Željka Biloša
 Neja Markičević/CROPIX

Policija je, neslužbeno doznajemo, podnijela kaznenu prijavu protiv pomoćnice ministra financija i ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec!

Prijava je, doznajemo, podnesena zbog kaznenog djela trgovanja utjecajem, a vezana je uz slučaj osječkog poduzetnika Željka Biloša . Policija tereti šeficu Porezne da je navodno instruirala bivšu šeficu porezne ispostave u Osijeku. Navodno je od nje tražila da ne ovrši OLT zbog duga od 11 milijuna kuna!

Bez odgovora

Riječ je o kaznenom djelu iz članka 295 Kaznenog zakona, kojim je za to kazneno djelo predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina, a ako je počinitelj od kaznenog djela imao i osobnu korist, očekuje ga od jedne do deset godina zatvorske kazne.

Pokušali smo doći do ravnateljice Čavlović Smiljanec, ali nije odgovarala na pozive.

Stara priča

Podsjetimo da je Jutarnji list krajem siječnja ove godine prvi pisao kako Porezna uprava nije ovršila tvrtku OLT , iako su za to postojali svi zakonski uvjeti.

Državno odvjetništvo zatražilo je nakon tog članka nalaz unutarnje kontrole Porezne uprave koja je trebala uvrditi zašto nije blokirana Osječka ljevaonica i tvornica strojeva.

Istraga USKOK-a

Nedugo nakon toga je zbog malverzacija teških najmanje 12 milijuna kuna USKOK donio rješenje o provođenju istrage protiv pročelnice ispostave Porezne uprave u Osijeku.

Bivša šefica je i uhićena, a njezino se privođenje povezalo sa slučajem tvrtke OLT - Osječke ljevaonice željeza, čiji je većinski vlasnik bio Osimpex, poduzeće Željka Biloša.

Porezni je dužnik, objavljeno je u priopćenju prilikom tog uhićenja, zatražio otpisivanje duga s osnove kamata, i to ukupno 27 milijuna kuna.

No, taj je zahtjev odbijen u srpnju 2012.

Pročelnica je potom, sumnjali su istražitelji, naložila zaposlenicama Područnog ureda Osijek da stopiraju naplatu duga, odnosno da rješenje o ovrsi ne dostave Financijskoj agenciji, a činila je to sve do svibnja 2013.

Nije tako ovršeno najmanje 10,5 milijuna kuna, čime je državna blagajna, navodilo se, oštećena za minimalno 11,8 milijuna kuna.

Zbog tog je naloga tvrtka do otvaranja postupka predstečajne nagodbe u svibnju 2013. nastavila nesmetano obavljati financijske transakcije preko vlastitih računa, pisalo je tada u priopćenju.

Ta afera objavljena je, podsjetimo, u jeku skandala s Brankom Šegonom, Linićevim pomoćnikom, koji sa šeficom Porezne uprave Čavlović Smiljanec nije uspio naći zajednički jezik, pa je cijeli slučaj dobio drugačiji tretman.

Unutarnji nadzor

Nedugo nakon prve objave u medijima šefica ispostave Porezne uprave u Osijeku napustila je radno mjesto, a Odvjetništvo je zatražilo nalaz unutarnje kontrole.

Inače, osječki poduzetnik Biloš našao se ovih dana i na optužnici zbog curenja podataka iz najtajnijih policijskih i USKOK-ovih istraga, i to kao jedna od osoba koje su tražile informacije o policijskim istragama.

Osječka ljevaonica željeza i tvornica strojeva d.d. zatražila je 2012. reprogram poreznog duga, ali mu nije bio odobren. Zato je Porezna uprava u ljeto 2012. donijela rješenje o blokadi računa, ali ispostava Porezne uprave otada pa sve do 20. ožujka ove godine nije provela blokadu. Račun im je bio blokiran sve do 22. travnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:44