MRAČNE TAJNE

POLICIJI BJEŽI VEĆ 12 DANA Pedofil Ivo Kezele prije nećakinje (16) silovao hendikepiranog dječaka, maloljetnu rođakinju i još dvoje djece

Danijel Soldo / CROPIX

Majka silovatelja: 'On je moje dijete, ali dosta mi je ove sramote i želim da ga nađu'

SLAVONSKI BROD - Već 12 dana po slavonskim šumama i oranicama traga se za Ivom Kezeleom (38) iz Bickog Sela kod Slavonskog Broda, osumnjičenim da je u noći na nedjelju 30. rujna u selu u obližnjoj općini Bukovlje silovao nećakinju (16), kćerku svoje starije sestre kod koje je u subotu slavio mjesni crkveni god.

Umjesto proslave, kirvaj je ovoj obitelji donio tugu i jad, a već dva tjedna traje i neizvjesnost jer je osumnjičeni u bijegu. Najgore je to što Kezele sada nije silovao prvi put. Kako doznajemo od obitelji, i prije su mu se događali slični napadaji. Sredinom 90-ih navodno je napao svoju, također maloljetnu daljnju rođakinju, a nakon toga počinio je još dva slična nedjela.

No ni za jedno nije procesuiran. U evidenciji Županijskog suda u Slavonskom Brodu imaju tek slučaj iz 2005., kada je silovao hendikepiranog dječaka, za što je u zatvoru bio dvije godine. Do tada nije bio ni procesuiran, što je potvrdio predsjednik suda Zlatko Mirković.

Malo više popio

Na slobodu je izašao u srpnju 2010. i vratio se u Bicko Selo, gdje je živio s majkom Marijom i mlađim bratom Antunom. S njima je kobne subote otišao na kirvaj kod sestre i zeta. Iz njihove je kuće u noći otišao na zabavu u selo, gdje je susreo nećakinju i potom je napastovao.

- Predvečer smo odlučili krenuti kući, ali on nije htio. Popio je malo više i odlučio ostati na zabavi iako sam ga nagovarala da pođe s nama. Vidjela sam da je pijan, znala sam da nema novaca da ide na zabavu. Na žalost, nije me poslušao. Samo je u jednom trenutku ustao, prišao mi i rekao: ‘Daj da te poljubim dva puta’. Mlađi sin i ja otišli smo kući, a on je ostao... U nedjelju ujutro nazvao nas je zet i rekao što se dogodilo - ispričala je kroz plač majka osumnjičenog, koja s obitelji već dva tjedna proživljava agoniju.

- Policija mi je tu svaki dan. Ne krijem ga, on je moje dijete, ali vjerujte mi, dosta mi je ove sramote i samo želim da ga već jednom pronađu i da prestane muka. Teško mi je. Tamo mi je sin, ovdje mi je unuče... - jeca nesretna žena, koja se s Ivom posljednji put čula 1. listopada oko 17 sati.

Javio se mobitelom

- Nazvao me s mobitela samo da me čuje. Nismo dugo razgovarali, a ja sam mu odmah rekla da se preda, da to prestane. Samo mi je kratko rekao: ‘Ja njima neću u šake’. Nakon toga veza je pukla i od tada mu je mobitel isključen - rekla nam je Marija Kezele.

Od rodbine, vidio ga je još njegov 16-godišnji nećak, sin njegove mlađe sestre. Kezele ga je nazvao u nedjelju, kada se doznalo što je učinio. Dečko je otišao u šumu na izlazu iz Bickog Sela, gdje se sastao sa ujakom i kratko su pričali. O detaljima razgovora ne žele pričati jer im je tako savjetovala policija, koja je cijelo vrijeme u blizini kuće Kezeleovih.

Naoružan tandžarom

- Pola života nam je oduzeo. Ne možemo izaći na ulicu. Velika je to sramota... Malo radim te zemlje, a ne mogu od sramote ni na njivu otići - priča Antun Kezele, mlađi brat osumnjičenog, koji se sa sestrom i zetom, čiju je kćer Ivo silovao, čuje telefonom.

Rane su još svježe, iako se otac silovane djevojčice, kako kaže, ne ljuti na svoju punicu i ostale članove obitelji.

- Teško je sve to proživljavati, no moramo ići dalje i svi zajedno raditi na tome da nam se kćerka oporavi od traume. Ogrebotine na licu već su zacijelile, no psihičke rane puno su dublje i trebat će vremena i strpljenja da se saniraju. Puno s njom razgovaramo i nastojimo to riješiti onako kako su nas savjetovali stručnjaci. Sada je najvažnije da ga uhvate pa da se svi možemo vratiti normalnijem životu. Najteže je mojoj ženi i punici, žao mi je i njih i mlađeg zeta, koji je pod velikim pritiskom. Znam da im je teško sve to proživljavati - rekao je otac silovane djevojčice.

Priča se i da je Kezele naoružan puškom M 48, tzv. tandžarom, što dodatno pojačava psihozu i strah u Bickom Selu i mjestima u okolici. Svi su uvjereni da se bjegunac krije po okolnim šumama.

- On je tu negdje u blizini i nije nam svejedno, osobito kad se spusti mrak; strah nas je otići i na njivu. Nije on nikada bio agresivan tako da se tukao, ali činio je grozne stvari mladim ljudima i znamo da je u tom smislu opasan. Ljuti smo i na policiju, koja je o tome stalno šutjela. Znam da su htjeli zaštititi tu djevojku, ali nekakvo su upozorenje trebali izdati zbog ostalih koji ga ne poznaju, a mogli bi na njega negdje nabasati. Valjda to neće dugo trajati - govore nam dvije gospođe. Zatekli smo ih na opustjelim ulicama Bickog Sela, u kojem je protjecao još jedan dan potrage za odbjeglim Kezeleom.

Izdvajamo