KOMPONENTE IZ NIZOZEMSKE

POLICIJSKA OTKRIĆA: KAKO SE U HRVATKOJ PROIZVODILA DROGA Kofeinom od 25 eura za kg pojačavali djelovanje amfetamina

Kupovali su komponente u Nizozemskoj, a miješali su i sušili spravljene pripravke u Hrvatskoj, odakle su drogu slali dalje

Otkrića do kojih su došli kriminalisti Službe kriminaliteta droga zagrebačke policije u akciji pod kodnim imenom “Mojito” predstavljaju pravi riznicu noviteta na području krijumčarenja i proizvodnje droge.

Informacije o metodama proizvodnje amfetamina u tajnom labosu u Brdovcu istražitelji su dobivali tajnim mjerama pod kojima su šest mjeseci držali više osumnjičenih.

Prošlog tjedna u finalu akcije uhićeno je deset osoba: sedam Hrvata, Srbin, državljanin BiH i jedna Njemica. Skupinu je vodio Jovica Tomljenović (46), a članovi su bili njegova nevjenčana supruga Petra Wolter (45), Dragan Malogajski (46), vlasnik kafića TNT u Zaprešiću, otac i sin Žarko (49) i Benjamin Šuliček (21) iz Brdovca, Goran Vitlov (52) iz Zadra, Nenad Laško, novinar Nove TV Saša Knežić, Jasmin Merdžanović iz BiH, te Miodrag Veselinović iz Srbije.

Tekuću amfetaminsku bazu članovi skupine skrivali su u bocama maslinova ulja, a kofein su švercali skriven u kutijama deterdženta. Tajni laboratorij nalazio se u kući u Ulici Ilije Gregorića u Brdovcu. Zanimljivo je da je Tomljenovićeva skupina koristila novu metodu proizvodnje speeda. Istražitelji su doznali da su osumnjičenici smjesu djelomično sušili i dodavali mokri amfetaminski sulfat i kofein u omjeru pola-pola. Suhu smjesu prodavali su kao koncentrat koji se može razrjeđivati i tako dobivati na masi, a time i zaradi. U Noizozemskoj je Tomljenović kupovao kofein po cijeni od 25 eura za kg, a zbog svojih stimulativnih svojstava idealan je za proizvodnju speeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:06