ODMAZDA

POLICIJSKI ZNANAC PRETUČEN BATOM ZA MESO U ZAGREBU Čovjek kojemu se sudi da je lani zapalio džip vlasniku lanca staračkih domova otkrio detalje napada

Richardu Presečanu se sudi da je lani na Prisavlju zajedno s Karlom Pickom zapalio skupocjeni džip vlasniku lanca staračkih domova Želimiru Kastelanu

Premlaćivanje batom za meso u subotu navečer na zagrebačkom Pantovčaku postalo je još zanimljivije kada se otkrilo da je žrtva tog premlaćivanja Richard Presečan (41).

Riječ je o muškarcu optuženom da je s Karlom Pickom lani na Prisavlju zapalio džip Želimiru Kastelanu, vlasniku staračkih domova. Povezanosti tog paleža i njegove prošlosti s druge strane zakona s pokušajem ubojstva batom za meso, a za kojeg je kazneno prijavljen Dušan O.H. (44), Presečan tvrdi da nema, već da je “problem nastao zbog posudbe novca”.

- Da, sudi mi se zbog paleža koji nisam počinio, no napad na mene s tim nema veze. Duško mi je dugovao 1800 kuna koje sam mu posudio da podmiri neke kartice. U subotu predvečer me nazvao njegov cimer Tonči, koji živi s njim u stanu, koji mi je rekao da mi je Duško ostavio novac i da dođem po njega. Sjeo sam u taksi, otišao do Duška i pozvonio na portafon. Javio se Tonči i pozvao me gore, ali rekao sam mu da on siđe. I sišao je u ulaz stubišta razgovarajući na mobitel. Čekao sam da završi i u tom trenutku sam s leđa dobio snažan udarac u glavu. Uslijedilo ih je još nekoliko, a zatim sam pao i izgubio svijest. Nekako sam se uspio probuditi sav krvav, a iznad sebe sam vidio Duška kako mi se smije u lice. Nekako sam mu iz ruke iščupao bat za meso koji s druge strane ima sjekiricu te se ustati i pobjeći u taksi - ispričao nam je Richard Presečan.

Zadobio je frakturu lubanje na dva mjesta u dužini do 10 centimetara. U bolnici su mu utvrđene teške tjelesne ozljede s rizikom od unutarnjeg krvarenja, no na vlastiti zahtjev je napustio bolnicu već sutradan.

Odbjegli muškarac je u utorak uhićen u centru grada te je završio na kriminalističkom istraživanju nakon kojeg je kazneno prijavljen za pokušaj ubojstva i potom predan pritvorskom nadzorniku.

A napadnuti Presečan uvjeren je da je jedini motiv napada bio “posuđeni novac koji mu Dušan nije želio vratiti”.

- Ako me je već htio pretući, trebao me je napasti rukama pa tko jači, a ne ovako mučki s leđa s batom. Ono što me je najviše uznemirilo je to što ga nisu mogli naći, iako sam im dao sve podatke o napadaču- kaže Presečan kojem je, kaže, napadač pola sata nakon premlaćivanja poslao poruku: “Imaš sreće kaj te nisam zapravo htio. Ti ćeš mene reketariti i kamatariti? To ti je bila opomena, a ako si drukerski smrad...”. Ponovio je da čovjeka nije reketario niti mu je posuđivao novac uz kamatu, već da je posudba bila prijateljska, bez kamata te da ga je par dana ranije podsjetio da mu vrati novac riječima: “Daj tebra vrati pare, lova mi treba.”

Na upit ima li možda napad veze s optužbama da je s prijateljem na Prisavlju 2018. zapalio auto vlasniku staračkih domova Želimiru Kastelanu, a zbog čega mu traje suđenje ili pak s odsluženom kaznom od godine dana zbog 400 grama hašiša, Presečan odgovara:

- Napad jedino može biti motiviran novcem. A optužbe za palež su neutemeljene. Ja sam na slobodi za razliku od drugih iz akcije Tebra. Kastelana ne poznajem. Dokazat ću da sam nevin, kao što sam dokazao i u drugom postupku kad me se teretilo za kamatarenje s Tomislavom Sabljom i još jednim. Nije bilo dokaza jer, realno gledajući, kako ja sa svojih 170 cm mogu ikoga kamatariti? Jeste li vi vidjeli kamatare i koliki su to ljudi? Nepravedno sam proveo šest mjeseci u pritvoru pa sam tužio RH i dobio 22.000 kuna odštete.

Presečan nije u Sabljinoj ekipi

Paljenje Kastelanova auta Uskok je nedavno obuhvatio akcijom Tebra te se Tomislava Sablju, kao prvoosumnjičenog u toj akciji, tereti da je, između ostaloga, naredio Picku i Presečanu da zapale Kastelanu džip. A osim Kastelanu, po Sabljinom nalogu prema Uskokovim optužbama gorjeli su auti još i pravosudnom policajcu, direktoru sigurnosti Dinama Krešimiru Antoliću, redaru kluba Sokol...

Inače, slučaj paleži Kastelanova auta bio je uvertira za uhićenje 16-člane skupine na čelu sa Sabljom, koju Uskok sumnjiči da su bili dio zločinačkog udruženja koje je od 2016. do 2019. prokrijumčarilo oko 16 tona marihuane, a osim dilanja drogom, skupina se bavila paležima auta, ali i planiranjem premlaćivanja Igora Kodžomana, bivšeg predsjednika uprave Dinama.

Premda je Presečan optužen za paljenje Kastelanova auta u zasebnom postupku, njega osobno Uskok nije osumnjičio za pripadanje “Sabljinoj ekipi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:02