AFERA DUBAI

Poreznici osuđeni na 6 godina, Markaču oduzeto 3,5 milijuna kn

Poreznici Zdravko Markač, Ranko Vukoja i financijski inspektor Željko Sičaja proglašeni krivim za primanje mita
Zdravko Markač i Ranko Vukoja
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Čak 3,670.076,70 kuna bit će oduzeto zagrebačkom porezniku Zdravku Markaču, uhićenom u USKOK-ovoj akciji Dubai, ako danas izrečena presuda Županijskog suda postane pravomoćna. Optuženi Markač je, naime, proglašen krivim za primanje mita i osuđen na četiri godine zatvora.

Antikorupcijske odredbe

Iako je Markač 11. veljače ove godine uhićen nakon što je preuzeo mito te 35.000 eura po pola podijelio sa suoptuženim kolegom Rankom Vukojom, iznos koji će mu država uzeti bit će višestruko veći. Naime, prema novim antikorupcijskim odredbama KZ-a, pretpostavlja se da je sva imovina okrivljenog za koruptivna kaznena djela stečena na nezakonit način, osim ako okrivljenik ne dokaže ili učini vjerojatnim da ju je stekao zakonito. A u pitanju nije samo imovina koja glasi na okrivljenika, već i na članove obitelji i s njima povezane osobe. Slučaj Dubai prvi je u kojem se ova odredba primjenjuje.

- Nitko ne može zadržati imovinu stečenu kaznenim djelima. Ova presuda je poruka da se ne isplati činiti kaznena djela, da se ne isplati na taj način stjecati imovinu i da će se na kraju za sve odgovarati - istaknuo je u obrazloženju presude sudac Ivan Turudić.

Za dvojicu suoptuženika, poreznika Ranka Vukoju, osuđenog na godinu i pol zatvora, te financijskog policajca Željka Sičaju, koji je dobio šest mjeseci za pomaganje, utvrđeno je da nemaju imovinu koja bi odskakala od prosjeka. No, prvooptuženi Zdravko Markač i članovi njegove obitelji, od sredine 90-ih stekli su nekretnine vrijedne milijune kuna.

Uspješna majka

Stoga je sud prema prijedlogu USKOK-a još tijekom istrage blokirao okrivljeniku stan od oko 100 kvadrata u Zagrebu, dva zemljišta na području Zagreba ukupne veličine 9000 kvadrata te hale od nekoliko stotina kvadrata u Lučkom.

Sudac Ivan Turudić rekao je kako je računica pokazala da Markačevi imaju imovinu koja vrijedi 3,6 milijuna kuna više nego svi njihovi prihodi i ona će im biti oduzeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:04