OKRŠAJ NA VUKOMERCU

'Porsche iz kojeg sam pucao nije moj, ja ga samo koristim'

 Tomislav Krišto / CROPIX

Stravična unakrsna rafalna paljba ispred osnovne škole na zagrebačkom Vukomercu od lanjskog 12. rujna dobila je djelomičan epilog. Iako je odmah nakon pucnjave više osoba privedeno u policijsku postaju jer se pucalo iz osobnog automobila, kao i s balkona kuće preko puta škole, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu samo je jedan počinitelj doista i detektiran te osuđen.

Vehbija Osmanović (30) je zbog ispaljenih 13 metaka iz pištolja u pravcu kuće u Porečkoj ulici, a koji su potom frcali i odbijali se na sve strane, zbog dovođenja u opasnost života i imovine osuđen na godinu i pol zatvora. Osoba s balkona koja je, pak, uzvratila na Osmanovićeve ispaljene metke i dalje je nepoznata jer za jednog od Zahirovića, kojeg se inicijalno sumnjičilo da je ispalio hice u pravcu školskog dvorišta gdje su bili školarci, nije bilo dovoljno dokaza. A ni puška iz koje se pucalo još uvijek nije pronađena.

- Jako mi je žao što sam pucao. Kriv sam i kajem se zbog svega. Imam četvero djece koja žive sa mnom i ja ih hranim. I više nismo u svađi s obitelji Zahirović jer smo se pomirili. Inače, stanujem s majkom, ocem, braćom i djecom u kući moje majke. Dobivam 3000 kuna dječjeg doplatka kao roditelj odgajatelj. Inače, Porsche Cayenne iz kojeg sam pucao nije moj, već ga ja samo koristim - rekao je u svojoj obrani Vehbija Osmanović, odbivši pritom odgovarati na pitanja tužiteljstva.

Sud je utvrdio da je Osmanović u vrijeme pucnjave bio ubrojiv i da je postupao s neizravnom namjerom, odnosno da je kao odrasla osoba sa svojim životnim iskustvom bio svjestan koje posljedice može uzrokovati pucanje u blizini škole i prema kući prepunoj ljudi.

Prema optužnici, Vehbija se 12. rujna 2018. oko 19 sati dovezao s dvije nepoznate osobe u Porsche Cayenneu do kućnog broja 32 Porečke ulice. Iako je bio svjestan da se u kući nalazi mnogobrojna obitelj Zahirović, kao i da se u školi i oko nje nalaze školska djeca i njihovi roditelji, koji po njih dolaze, ali i hodaju ulicom, Vehbija je zapucao iz pištolja Luger kalibra 9 mm.

Podsjetimo, nakon pucnjave Vukomercem je zavladala napeta atmosfera zbog koje je čak organiziran i prosvjed jer lokalno stanovništvo smatra da Zahirovićima i Osmanovićima nije mjesto u njihovu dijelu grada. Uvertira u žestoki obračun krenula je dan ranije, nakon što je Šerif Zahirović preminuo, pa su već sutradan Šerifovoj udovici Sarajki Zahirović zbog duga na vrata banuli Osmanovići na čelu s Muharemom. No, umjesto vraćanja novca, Zahirovići su Muharema uvukli u kuću, posjeli ga na stolac te mu priuštili trosatnu torturu praćenu udarcima, koju su ovjekovječili objavom na Facebooku.

Nakon tog događaja popričali smo s nekima od članova sukobljenih obitelji. Priče su im se više-manje poklapale što se tiče činjenice da je Muharem smatrao da mu je pokojni Šerif dugovao novac. No, Zahirovići su tvrdili da nisu pucali s balkona, već da su napadnuti s ulice, dok su Osmanovići, pak, tvrdili da je na njih jedan od Zahirovića ispalio dva rafala s gotovo 30 metaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:50