PREKINUT ŠTRAJK GLAĐU

PORSCHEOM pokušao probiti BLOKADU radnika DIOKI-ja: Ozlijeđen jedan štrajkaš

 Ronald Goršić/CROPIX

Dio radnika tvrtke Dioki blokiralo je promet Čulinečkom ulicom u Zagrebu. To je razbjesnilo vozača Porschea koji je nasilno, automobilom, htio proći kroz blokadu. Navodno je jedan radnik lakše ozlijeđen. Policija za sada nije intervenirala.

U tijeku konzultacije u Vladi

Podsjetimo, osim velikih vjerovnika kao što su banke i HEP i radnici Diokija sada su na listi vjerovnika jer im Uprava duguje oko 22 milijuna kuna za nisplaćene plaće. Osim plaća štrajkaši traže jednaka prava koja imaju zaposlenici u javnim tvrtkama te otpremnine.

Zastupnici u Hrvatskom saboru jutros su još jednom pokušali otvoriti raspravu o Diokiju. Dolazak predstavnika Vlade u Sabor i izvješće o tome kako Banski dvori planiraju pomoći posrnuloj tvrtki od strateškog interesa tražili su klubovi zastupnika HDSSB-a, Hrvatskih laburista, HDZ-a, a ništa protiv nije imao ni vladajući HNS, piše HRT .

Nakon brojnih stanki i poprilično žučne rasprave o tome tko je Dioki doveo u ovo stanje, predsjednik Sabora Boris Šprem zaključio je da Vlada radi svoj posao i brine se o Diokiju.

Vlasnik Diokija Robert Ježić jučer je izjavio kako se nada da će se na ovom sastanku postići dogovor. Kazao je kako je spreman izaći iz vlasničke strukture kako bi se pokrenula proizvodnja, za što ključnim smatra HEP.

Radnici Diokija prekinuli štrajk glađu, njihovi kolege blokiraju prugu

ZAGREB - Dvojica radnika Diokija prekinula su danas popodne štrajk glađu i praćeni pljeskom svojih kolega sišli s vrha 50-metarske platforme u Diokijevu pogonu na Žitnjaku, gdje su prosvjedovali od ponedjeljka tražeći isplatu plaća Diokijevim radnicima.

Krešo Belobrk i Siniša Androlić ostali su zadnji od petorice radnika koji su započeli štrajk glađu, a danas su zbog iznemoglosti prekinuli svoj očajnički prosvjed te su kolima hitne pomoći odvezeni u bolnicu.

"Štrajkali smo jer tražimo isplatu naših šest zarađenih plaća te da, ako dođe do zatvaranja naše tvornice, svih 450 radnika dobije otpremnine prema kolektivnom ugovoru", izjavio je Hini Krešo Belobrk netom prije nego što se počeo spuštati niz platformu.

Radnici su zadnju plaću primili u veljači za listopad, a po njihovoj računici, sa zaostalim plaćama i otpremninama, svaki bi trebao primiti oko 30 tisuća kuna.

Spuštanje štrajkaša glađu s platforme promatrala je i uplakana direktorica Diokija u ostavci Vidonija Miletić Plukavec koja je izjavila da je to najvažnije što se danas dogodilo te da su prosvjednici heroji.

Nadamo se da ćemo uskoro doznati informacije da je Dioki prepoznat kao kompanija od nacionalnog interesa. Čuli smo da se odvijaju intenzivne konzultacije i nadamo se pozitivnim vijestima, rekla je Miletić Plukavec.

Ostali radnici prosvjedovali su danas kratkotrajnom blokadom prometa kod Diokijeve zgrade na Čulinečkoj cesti, pri čemu je jedan iznervirani vozač naletio na jednog prosvjednika. Srećom, sve se završilo bez težih posljedica, a prosvjednici su ubrzo deblokirali cestu.

No, njihovi kolege, koji od srijede blokiraju željezničku prugu, odnosno industrijski kolosjek, na kojem se nalazi 36 cisterni s OMV-ovom naftom, koja čeka na pretovar u Janafove spremnike, ne žele prekinuti blokadu.

Po riječima čelnika Stožera za obranu Diokija Mladena Matića, blokada pruge će se nastaviti sve dok se ne riješi "slučaj Dioki".

Mi smo na svojem dijelu pruge i tu ne smije nitko drugi proći bez našeg dopuštenja, kaže Matić.

Radnici su s cisternama u vlasništvu Diokija blokirali dio kolosjeka koji prolazi kroz krug tvornice na Žitnjaku.

Po njihovim riječima, tim kolosjekom tjedno prođu po dva vlaka s cisternama s benzinom, dizelom i lož uljem.

Na blokadu industrijske pruge, priopćenjem su poslijepodne reagirali iz Janafa iz kojeg ističu kako suosjećaju s radnicima Diokija, ali i kako im blokada nanosi veliku poslovnu štetu, jer Janaf onemogućava u njegovim poslovnim aktivnostima na Terminalu Žitnjak.

"Upozorili smo sve nadležne institucije na taj problem te se nadamo da će se situacija što hitnije riješiti kako bismo nastavili s poslovanjem na Terminalu. Također, napominjemo kako se blokadom zajedničke pruge nanosi šteta svim korisnicima prava služnosti te ističemo kako bi omogućavanje istovara blokiranih cisterni otklonilo sve potencijalne rizike", navode iz Janafa. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:53