MANJE POGINULIH NA CESTAMA

Postrožene kazne zadaju glavobolje kršiteljima zakona: Objavljen niz optimističkih brojki, ali tu je i jedan zabrinjavajući podatak

 

Postrožene izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama nešto više od mjesec dana zadaju glavobolje kršiteljima zakona, pogotovo onim najtežima. Ali, unatoč strogim sankcijama kojima svjedočimo iz dana u dan, pojedinci se ne libe sjesti za volan pritom misleći da neće biti uhvaćeni.

Od 1. kolovoza, kada je zakon postrožen, sankcionirano je 598 vozača koji su počinili 648 prekršaja a 201 osoba je i uhićena. Prema MUP-ovim statistikama za 464 prekršaja koja su rezultirala optužnim prijedlozima išle su novčane kazne dok je za 184 prekršaja bio predložen zatvor.
Uglavnom su vozači najviše muku mučili sa alkoholom pa su tako zabilježena 242 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg.

Ono što je zabrinjavajuće je da se 201 osoba okuražila sjesti za volan prije stjecanja prava za upravljanjem točnije bez položenog vozačkog ispita.
Zabrinjavajuće su i brojke o vozačima koji ne poštuju izrečene sankcije jer je u mjesec dana policija zatekla 97 osoba za volanom dok im je bila vozačka dozvola oduzeta ili su, pak, imali izrečene privremene mjere.

Što se tiče odbijanja alkotesta ili onog na droge, 63 vozača su se odbila podvrgnuti ispitivanjima.
Inače, najviša novčana kazna koja je ispisana bila je na 30.000 kuna osobi koja je počinila niz prekršaja vozeći bez položenog vozačkog ispita i pod utjecajem alkohola.

- Najavljeno snažnije kažnjavanje najtežih prekršaja te stupanje na snagu povećanih novčanih i kazne zatvora očito su utjecale na ponašanje sudionika u prometu što je vidljivo u broju poginulih osoba u prometnim nesrećama u srpnju i kolovozu 2018. i 2019. godine. Pa je tako zabilježen trend poginulih osoba za 25 posto jer je, primjerice, za razliku od lanjskog srpnja kada su u prometu poginule 32 osobe, ove godine u istom mjesecu život izgubilo njih 24 – kažu iz MUP-a dodajući kako i ovogodišnji kolovoz za razliku od lanjskog također bilježi smanjenje poginulih u prometu za 43 posto.

Gledajući ukupan broj poginulih osoba u prvih osam mjeseci ove godine na hrvatskim cestama, također bilježi pad od 19 posto.
- Iako je svrha pooštrenih kazni povećati stanje sigurnosti pozivamo sve sudionike da se, neovisno o visokim novčanim kaznama, pridržavaju prometnih propisa jer velika je razlika između nekoliko tisuća kuna kazne i tragedije koju izaziva izgubljen ljudski život - apeliraju iz MUP-a.

MUP je detektirao 8 najtežih prekršaja koji uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu

1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,
5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo