PROMIJENIO PREBIVALIŠTE I NESTAO

POTRAGA ZA SINIŠOM K. Prijavio se za rad za opće dobro, ali ne mogu ga naći

Siniša K. i dalje ima prijavljeno prebivalište na zagrebačkoj adresi na kojoj ga ni sud ni policija ne mogu pronaći
 HANZA MEDIA

Siniša K. na koprivničkom je Općinskom sudu 17. ožujka ove godine osuđen na devet mjeseci zatvora, a bezuvjetna kazna zamijenjena mu je radom za opće dobro. Ali sada ga sudovi ne mogu pronaći na adresi u Zagrebu na kojoj je prijavljen pa se sudovi sada bave time tko je nadležan za rješavanje njegova zahtjeva za izvršenjem presude.

Valja napomenuti da je svojevrsnom rašomonu najviše pridonio upravo osuđenik Siniša K, koji je 18. srpnja i podnio zahtjev za odlazak na rad za opće dobro. Već nakon pravomoćnosti presude koprivnički Općinski sud proslijedio je presudu Probacijskom uredu u Zagrebu s obzirom na to da je u Zagrebu Siniša K. imao prijavljeno prebivalište i prema stavku 1. članka 21. Zakona o probaciji prvostupanjski sud, u ovom slučaju koprivnički će pravomoćnu i izvršnu presudu dostaviti probacijskom uredu prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta osuđenika. A to je u slučaju Siniše K. Probacijski ured Zagreb I, koji ga je više puta pokušao pozvati. Kad im to nije uspijevalo, o tome su obavijestili suca izvršenja zagrebačkog Županijskog suda koji je izdao nalog da ga se dovede s adrese na kojoj je prijavljen. Policajci su preuzeli dovedbeni nalog, ali suca izvršenja mogli su jedino izvijestiti da Siniša K. ne stanuje na toj adresi.

Prije dva tjedna obavljen je i uvid u podatke jedinstvenog registra osoba u Republici Hrvatskoj i utvrđeno je da Siniša K. i dalje ima prijavljeno prebivalište na adresi na kojoj ga ni sud ni policija nisu mogli naći, te da nigdje u Hrvatskoj nema prijavljeno aktivno boravište. I sud u Varaždinu, na čijem je području i Kaznionica u Lepoglavi, koji je u međuvremenu dobio nalog za izvršenje zatvorske kazne, proglasio se mjesno nenadležnim jer smatra da, bez obzira na to što ga se nije moglo pronaći, osuđenik i dalje ima prijavljeno prebivalište u Zagrebu.

Božica Mišak, suktinja izvršenja varaždinskog Županijskog suda, odlučila je vratiti cijeli predmet zagrebačkom Županijskom sudu, neovisno o tome živi li Siniša K. u Zagrebu ili ne s obzirom na to da je za varaždinski sud njegova zagrebačka adresa jedina poznata. Osim ako se Siniša K. u međuvremenu nije odselio u inozemstvo, a za to ne znaju ni policija ni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:59