PRESUDA U PETAK

POTRESNI TRENUCI NA KRAJU SUĐENJA ZA BRUTALNO UBOJSTVO Majka ubijenog: 'Uništio nam je život. Mome sinu nije dao šansu, ubo ga je u srce'...

 
Teniski centar gdje se odvio tragični događaj (lijevo), Ivan Mate Blažević (desno), Nikola Gusić Janjić (u sredini)
 Mario Todorić, Nikola Vilić / CROPIX, PU Splitsko-dalmatinska

Iznošenjem završnih riječi optužbe i obrane u četvrtak je na splitskom Županijskom sudu završen dokazni postupak u slučaju u kojem se Nikoli Gusiću Janjiću sudi za ubojstvo pripadnika Torcide Ivana Mate Blaževića zvanog Blato u ljeto 2017. godine ispred kafića "Reket" u Stobreču, piše Slobodna Dalmacija.

Tročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Vladimira Živaljića presudu će izreći u petak u 12.30 sati.

Prije početka rasprave ispred suda se okupilo 60-ak torcidaša koji su došli dati podršku obitelji svog ubijenog prijatelja te su se brzo razišli bez ikakvih problema.

- Smatramo da je dokazano da je okrivljeni počinio ubojstvo kako je to navedeno u optužnici - započela je izlaganje Rene Laura, zamjenica ŽDO-a navodeći tijek događaja te večeri koji je doveo do kobnog ishoda.

Istaknula je da je pokojni Blažević usmrćen jednim ubodom noža, a smjer ubodnog kanala, prema patologu, bio je od dolje lijevo prema gore desno te je dužina ubodnog kanala bila najmanje 15 centimetara.

- Ništa se od ovog ne bi dogodilo da je žrtvi bila ispunjena glazbena želja (pjesma Moja prva ljubav - op.a.) koju je tražio od djevojaka koje su puštale glazbu, a u čijem je društvu bio okrivljeni.

Došlo je do prepirke s jednom djevojkom i tu se umiješao okrivljeni i tad je sve krenulo jer ga je Blažević prepoznao kao osobu s kojom se potukao nekoliko mjeseci prije i tražio je da mu se ispriča, piše Slobodna Dalmacija.

Predumišljaj

Bitno je istaknuti da je svjedok Nikola Hasan kazao i u istrazi i na raspravi da je okrivljeni, nakon što je prvi put izašao iz kafića i nakon što ga je Hasan smirivao i govorio mu da se vrati i da će sve biti u redu, pokazao nož koji je nosio ispod majice i rekao mu: "Nemoj da se itko približi, nekog ću izbosti".

Dakle, imao je predumišljaj i spremao se napraviti kazneno djelo.

Nitko od svjedoka nije u istrazi rekao da je Blažević tražio od okrivljenog da klekne, ta se konstrukcija pojavila tek na raspravi. On nije kupio nož na fešti, kako je rekao u obrani, jer da jest to bi vidio njegov prijatelj Finko Barišić koji je bio s njim. Ne, on ga je donio iz kuće jer je to njegov modus operandi.

Kroz postupak se provlačila teza da su svi koji pripadaju ovoj navijačkoj skupini huligani i da se tuku, no to nije istina. Imamo pojedince koji rade to što rade, ali nisu svi takvi - kazala je, među ostalim, zamjenica ŽDO-a.

Navela je i da su neki svjedoci tvrdili da je Blažević tražio od Gusića Janjića da klekne kako bi se stvorio dojam da je žrtva ponizila okrivljenog koji je onda u takvom stanju napravio to što je napravio.

- Okrivljeni je postupao s namjerom, htio je ovo i bio je svjestan svega. Tražim da bude proglašen krivim i primjereno kažnjen - završila je svoje izlaganje.

'Montirane laži'

Nakon toga sudu se obratila i Tanja Žuvela Blažević, majka pokojnog Ivana, koja je rekla kako su sve teze obrane "montirane laži".

- Moj je sin bio mlađi i mršaviji od ubojice, bio je voljena osoba i ubojica je uništio cijeli naš život. Mome sinu nije dao šansu, ubo ga je u srce. Koja je cijena za to? Jedino maksimalna kazna i to tražim za zaštitu i mene i moje djece jer se bojim, ali i radi društva da mu više nikad ne padne na pamet da bilo koga ubode nožem - rekla je majka.

Završne riječi obrane započeo je odvjetnik Toni Vukičević koji je kazao da Gusiću Janjiću nije bila namjera nikoga ozlijediti, a pobio je i iskaze svjedoka koje je navela optužba u završnoj riječi kazavši kako se neke dijelove njihovih iskaza nije moglo provjeriti, piše Slobodna Dalmacija.

- Okrivljeni je činio sve da izbjegne sukob, da smiri stvar, a iskaz svjedoka Jelavića da je Blažević rekao Gusiću Janjiću u jednom trenutku da izađu van i potuku se jedan na jedan pokazuje tko je htio sukob.

Okrivljeni je instinktivno reagirao zamahom nožem jer je bio okružen masom mladića i to iz straha. Straha kako zbog svog zdravstvenog stanja tako i straha jer je već jednom, na Veliki petak, bio pretučen i to baš od grupe u kojoj je bio i Blažević - istaknuo je, među ostalim, Vukičević.

Želio spriječiti batinanje?

Njegov kolega Joško Čeh, pak, kazao je da ga žalosti što "državna odvjetnica intervenciju okrivljenog koji je na Veliki petak htio spriječiti batinanje druge osobe smatra miješanjem".

- Nije moguće da tužiteljstvo po metodi "švedskog stola", uzima samo one dokaze i iskaze svjedoka koji njima odgovaraju. A šta ćemo s ostalima?

Okrivljeni se, nakon što je uporno izbjegavao sukob, našao okružen neprijateljski nastrojenim mladićima i reagirao je instinktivno. Briga me kakav je stav društva o toj navijačkoj skupini kojoj je pripadala žrtva, ali me je briga za činjenice. A činjenica je da je moj klijent poslan u zatvor sto kilometara dalje. Zašto?

Da je Blažević htio izbjeći sukob, zašto nije ostao unutra kad je moj klijent izašao. Da je to napravio, mi danas ne bismo bili ovdje. No, i on i grupa drugih mladića je izašla žurno van za okrivljenim koji se našao u tipičnom stanju prepasti, a to su potvrdili i vještaci koji su naveli da je bio bitno smanjeno ubrojiv. Držimo da se ovdje radi o usmrćenju (nekad ubojstvo na mah). Može se raditi i o prekoračenju nužne obrane - rekao je, među ostalim, Čeh.

I naposljetku Nikola Gusić Janjić rekao je, nemoćno šireći ruke, da mu je stvarno žao i da nije to htio učiniti, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:37