PROJEKT UDRUGE RODA

POTRESNO: ZATVORENICE POŽEŠKE KAZNIONICE ‘U zatvoru smo, ali sad i mi možemo svojoj djeci čitati priče za laku noć’

Martina je pričekala popodne, da njene cimerice iz ćelije odu na posao, da konačno bude sama. Potom je uzela “Snjeguljicu” u ruke, drhtavim prstima uzela diktafon i otvorila knjigu. Glas joj je malo drhtao - zamišljala je kako će njena Jana slušati mamin glas prije nego što usne. Ta misao ju je ohrabrila. Počela je čitati. Riječ po riječ, učinilo joj se da su zidovi kaznionice nestali oko nje i da se nalazi uz krevet svoje kćeri i čita joj priču prije spavanja.

Martina je jedna od majki iz kaznionice u Požegi. Svoju je kćer prošle godine vidjela samo jedan put. Malena živi s ocem u Zagrebu, odakle je i Martina. Ne mogu si priuštiti da dolaze češće. Iako malena ima pravo svakoga tjedna posjetiti svoju majku, za to nema dovoljno novca.

Višenamjenske torbe za mame

Proizvodi s pričom

Za ovu obitelj, kao i još tridesetak obitelji drugih zatvorenica iz požeške kaznionice, čini se da ipak dolaze bolji dani.

Udruga Roditelji u akciji - Roda pokrenula je akciju upravo u toj kaznionici: uz to što majke mogu čitati priče svojoj djeci i poslati im snimku, osigurana su sredstva kako bi se platio dio putnih troškova djece koja ih posjećuju.

Udruga je dobila sredstva EU za pokriće dijela troškova, no shvatile su da je to kratkoročno rješenje. Zato su osmislile i započele projekt “Rešetke nisu prepreka”, jedinstven u Europi.

Šest je zatvorenica sudjelovalo u radionicama na kojima su, zajedno sa studenticama i njihovim mentoricama sa Studija dizajna, kreirale osam proizvoda namijenjenih trudnicama, roditeljima i maloj djeci. Ti proizvodi će se za par mjeseci početi proizvoditi unutar kaznionice, a potom i prodavati. Bit će to proizvodi s pričom, s emocijama, a zatvorenice će imati koristi od prodaje.

Tri u jedan: podloga-torba-jastuk

Zaboravili na djecu

Sav novac će biti uplaćivan u fond iz kojeg će se sufinancirati troškovi putovanja djece tih žena do zatvora. Prosječna udaljenost njihovih obitelji od Požege je oko 200 kilometara, a sam grad nije najbolje povezan s ostatkom zemlje. Uz to, mnogi nemaju sredstava za put.

- Zato će se pomoći u plaćanju troškova kako bi djeca provodila što više vremena sa svojim majkama koje su u kaznionici. Strašan je podatak da mnoge od žena koje tamo izdržavaju kaznu njihova djeca nikad nisu posjetila - kaže Ivana Zanze, predsjednica udruge Roda.

Šivaonica kaznionice opremljena je starim strojevima, tako da proizvodnja nekih stvari ne može početi odmah. Uz to, treba registrirati djelatnost, pokrenuti web-stranicu, a u planu je i otvaranje web-trgovine… Sve to pomoći će zatvorenicama: ne samo da će sudjelovati u stvaranju proizvoda, nego će praktično vidjeti što im je sve potrebno da bi se posao pokrenuo. Možda će neke od njih to iskustvo primijeniti kada izađu iz zatvora, nadaju se u Udruzi.

Radit će se ogrlice za dojenje - Grli, prematalice, torbe i ruksaci za šetnju, jastučići za dojenje i terapeutski jastučići, jastučnice jaSAN za miran dječji san, prve cipelice Muvice…

To su samo neki od prvih proizvoda koji će se proizvoditi u Kaznionici, a sigurno je da će se s vremenom ponuda širiti. Ono što se sada čini jest promocija - ljude treba upoznati s brendom u nastanku, kažu u Udruzi. Zato će svi radovi koji su izrađeni na ovoj radionici biti predstavljeni u Zagrebu početkom srpnja na manifestaciji Dan D.

Ideja o šivanju proizvoda zapravo je proizašla iz drugog Rodina projekta sa zatvorenicama. Nakon jednog istraživanja članovi Udruge shvatili su da zapravo nitko u sustavu ne radi s obiteljima kažnjenica, nego da se rad obično fokusira na pomoć ovisnicima u zatvorima ili resocijalizaciju zatvorenika nakon izlaska na slobodu. Nitko nije vodio računa o djeci, o tome koliko često viđaju svoje majke i koliko dugo traju posjeti.

Pojas za trudnice, osmislila ga jedna zatvorenica iz Požege

Osjećaju krivnju

- Statistike su porazne. Djeca jako malo dolaze u posjete, a kad i dođu, to traje jako kratko. Često i ne znaju da je roditelj u zatvoru, a ako i znaju, osjećaju se krivima za to - ističe Zanze.

Interes zatvorenica za projekt je velik, potvrdio je upravitelj kaznionice Antonio Čirko. Kaže kako je ovo prvi put da se na ovaj način radi sa zatvorenicama, a zadovoljan je činjenicom da se takav projekt provodi upravo u požeškoj kaznionici.

- Prvi u Europi, ako ne i svijetu, imamo ovakvo što. Posebno treba istaknuti čitanje priča - s time smo započeli, ali još prve snimke nisu otišle djeci, uskoro će. Majke same odaberu priču koju žele - ovisno o dobi djeteta, to su uglavnom mališani u dobi do sedam i jedan koji ima devet godina - kaže upravitelj Čirko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:40