LOPOV S KOLODVORA

POVRATAK U DOMOVINU ZA VLADIMIRA JE BIO KAO IZ NOĆNE MORE Prevarant mu u kavu stavio lijek pa ga pokrao dok je spavao u vlaku

 
 Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Povratak iz Australije u domovinu za Vladimira S. ostalo je u gorkom sjećanju. Naime, nakon što je u srpnju 2007. godine avionom sletio na zagrebački aerodrom i potom se vlakom s Glavnog kolodvora zaputio prema Vinkovcima, postao je žrtvom bezobzirne no pomno smišljene pljačke.

Prema pisanju, Glasa Slavonije, na peronu željezničkog kolodvora u Zagrebu prišao mu je prevarant Mladen J. Iz Starih Mikanovaca i ponudio da mu pomogne oko nošenja kofera i ostalih stvari, što Vladimir odbija. Mladen J. tu ne odustaje već se ukrcava u vlak zajedno s Vladimirom i nudi ga šalicom kave, što ovaj, na nesreću, prihvaća.

Međutim, Vladimir nije mogao znati da mu je Mladen u kavu stavio lijek Leponex, koji sadržava neuroleptik kolozapin i koji može prouzročiti gubitak svijesti i dubok san. Već nakon nekoliko gutljaja kave, Vladimir je čvrsto zaspao, a Mladen nestao s povratnikovih 10.500 australskih dolara, 1.000 eura, dokumentima, karticama i raznim stvarima u vrijednosti od 50.000 kuna.

Vladimir je došao k sebi tek u vinkovačkoj bolnici kamo ga je otpremila hitna pomoć nakon što su ga policajci našli potpuno dezorijentiranog u kupeu vlaka. Tek tada je shvatio da je opljačkan, no do uhićenja pljačkaša proći će čak četiri godine, a do konačne presude još više od deset godina. Naime, kad je prvi put uhićen, Mladen J. je tvrdio da pljačku nikako nije mogao počiniti jer je u to vrijeme bio u osječkom zatvoru te ga je sud oslobodio. No naknadnom provjerom ustanovilo se da je na dan razbojstva imao slobodan dan.

Također, u međuvremenu se doznalo da je Mladen J. 2008. u četiri navrata žrtvama na željezničkim kolodvorima nudio kavu u koju je stavio lijek Leponex. Pljačkaške pohode izvodio je kad bi kratkotrajno bio puštan iz zatvora. Tada je bio osuđen na devet godina robije.

U ovom slučaju pravda je silno spora, ali ipak dostižna jer je napokon stigla presuda prema kojoj Mladen J. mora platiti 36.104,55 kuna za krađu dokumentacije, stvari i novca, zajedno sa zakonskom zateznom kamatom Vladimiru S. Osim toga, tužitelju mora nadoknaditi trošak parničnog postupka od 32.631,78 kuna.

Vukovarski sud utvrdio je da je razbojnik osim novca Vladimiru ukrao i hrvatsku i australsku putovnicu, vozačku dozvolu obiju država, australsku osobnu iskaznicu, hrvatsku vozačku dozvolu na suprugino ime, pet kreditnih kartica, videokameru, digitalni fotoaparat, dva mobitela, povratnu aviokartu, torbicu s dva novčanika i dvije putne torbe s garderobom. Ukradene su i domovnice, njegova, suprugina i dviju kćeri, kao i rodni listovi, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:29