ROBERT PEŠUTIĆ

POZNATI SPLITSKI SUDAC IDE U ZATVOR Presuda za uzimanje mita i zlouporabu položaja postala je pravomoćna, dojučerašnje kolege ga razriješile dužnosti

Robert Pešutić
 Tea Cimaš / CROPIX

Državno sudbeno vijeće (DSV) u četvrtak je Roberta Pešutića, suca kaznenog odjela Općinskog suda u Splitu, razriješilo sudačke dužnosti jer je pravomoćno osuđen za kaznena djela koja ga čine nedostojnim rada u pravosuđu, piše Slobodna Dalmacija.

Tako, naime, navodi članak zakona na koji se DSV poziva. Pešutić je bio suspendiran od listopada 2011. kada je, nakon što su nad njim bile provedene mjere tajnog nadzora, uhićen zbog sumnje da je počinio kaznena djela primanja mita, posredovanja u primanju mita, te zlouporabe položaja i ovlasti.

Od tada pa do pravomoćnosti presude, a moguće i do zadnjeg dana veljače kada je razriješen sudačke dužnosti, po zakonu je primao 50 posto plaće koja je, s obzirom na njegov duži staž, iznosila gotovo 10 tisuća kuna.

DSV je postupak razrješenja pokrenuo na prijedlog Marine Boko, predsjednice Općinskog suda. Taj prijedlog je podnijela još u veljači 2018. godine, kada je sa Županijskog suda u Rijeci zaprimila pravomoćnu osuđujuću presudu protiv Pešutića.

No, tada nije razriješen dužnosti jer je iskoristio izvanredni pravni lijek - pokrenuo je ustavnu tužbu kojom je želio "srušiti" pravomoćnu presudu kojom je proglašen krivim. Kada mu je Ustavni sud odbio tužbu, ispunili su se uvjeti da DSV donese odluku o njegovom razrješenju.

Inače, Vrhovni sud je osuđujuću presudu riječkog Županijskog suda potvrdio u studenom 2017. u četiri od pet točaka optužnice, odnosno ukinuo je osudu za jedno djelo primanja mita za koje će mu se ponovno suditi. Tako je Vrhovni sud i kaznu smanjio za jedno djelo, pa sada već bivši sudac mora odraditi kaznu od tri godine i šest mjeseci zatvora, u što će mu biti uključeno vrijeme od gotovo dva mjeseca koliko je proveo u riječkom pritvoru, ili kako Riječani u žargonu kažu u "Via Romi".

Prema istoj presudi, tri tisuće eura stečenih kaznenim djelom su postali imovina Republike Hrvatske, te ih je bio dužan uplatiti u državni proračun u roku 15 dana od pravomoćnosti presude.

- Robert Pešutić je prije nekoliko mjeseci, zbog operacije, dobio kraću odgodu izdržavanja zatvorske kazne, te će u zatvor otići najkasnije do ljeta. Prvo će, kao i svi drugi zatvorenici, mjesec dana provesti u Centru za dijagnostiku u zagrebačkom Remetincu, gdje se procjenjuje u kojem će zatvoru osuđenik odslužiti kaznu, kazao je sudac Damir Romac, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

Uskočka optužnica iz 2012. je uključivala još četiri osobe. Među njima su bili jedna splitska ljepotica, kći nekadašnjeg direktora "Prometa", koja je s navodnim davanjem mita, namijenjenog drugom kaznenom sucu splitskog Općinskog suda, svom tadašnjem nevjenčanom suprugu, prema tadašnjoj optužnici, osigurala oslobađajući presudu.

Splićanka je kasnije dobila status svjedoka, te se s USKOK-om nagodila na minimalnu uvjetnu kaznu, dok je taj drugi spomenuti kazneni sudac u prvom i u drugom stupnju suđenja oslobođen optužbe.

Pokušali smo kontaktirati Roberta Pešutića. Pokucali smo na vrata stana u Splitu, na adresi na kojoj ima prijavljeno prebivalište, ali susjedi kažu da tu rijetko dolazi. Njegovi prijatelji kažu da većinu vremena provodi u Bolu na Braču i nisu bili spremni pomoći nam da s njime stupimo u kontakt, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:21