PODIGNUTA OPTUŽNICA

PREDSTAVLJAO SE KAO PROMOTOR KULINARSTVA Prevario prijatelja za povlaštene dionice i pobjegao iz Hrvatske

Bivši zaposlenik Podravke Vedran Novosel (26) rodom iz okolice Koprivnice, koji se totalno uživio u ulogu promotora kulinarstva, završio je pod lupom Općinskog državnog odvjetništva koje je protiv njega podignulo optužnicu zbog prevare teške oko 200.000 kuna.

Za (ne)djelo koje mu stavlja na teret koprivničko tužiteljstva prijeti mu i do osam godina zatvora, a optužnicom ga se tereti da je od srpnja 2015. pa do veljače 2017. preveslao prijatelja Gorana S., kojem je predložio da će u njegovo ime kupiti 500 povlaštenih dionica Podravke s kojima će, potom, moći slobodno raspolagati.

Da se te dionice nisu prodavale dvije godine, vlasnik bi imao pravo na 10 posto, a nakon tri godine pravo na 30 posto, odnosno 150 dionica. Goran S. je povjerovao Novoselu te mu je 13. srpnja 2015. uplatio 150.000 kuna ne bi li mu kupio željene dionice, a za uzvrat je od Novosela dobio PIN za raspolaganje dionicama koji je izdalo Središnje klirinško depozitno društvo.

Međutim, bez Goranova saznanja, Novosel je brže-bolje krajem ožujka 2016. i sredinom veljače 2017. Središnjem klirinškom depozitnom društvu samoinicijativno predao zahtjev za promjenu PIN-a čime si je omogućio upravljanje prijateljevim dionicama koje je nekoliko dana kasnije u veljači prodao za oko 208 tisuća kuna. Strahujući od prijave, odlučio je nestati pa mu se 1. ožujka 2017. izgubio svaki trag.

Obitelj je prijavila nestanak, a tjedan dana kasnije lociran je u Zagrebu.

Ubrzo potom se otisnuo u Irsku gdje je također zadao muke nekim osobama koje su ga na društvenim mrežama javno prokazale.

Inače, u istrazi se Novosel branio šutnjom, a u posljednje vrijeme, prema podacima iz istrage, radi kao kuhar za 1500 eura u jednom njemačkom restoranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:34