PRVO SUĐENJE STRANCI

PREDSTAVNIK HDZ-a 'Zašto nas sve stavljate na stup srama? Krali su samo pojedinci'

Poistovjećujući stranku i obitelj, Vladimir Terešak zapitao se u obrani treba li cijelu obitelj staviti na stup srama ako je jedan ili više njenih članova 'ogrezao u kriminal'. 'Ako je jedan ili više članova ogrezao u kriminal ili je osuđen za kazneno djelo zar čitavu obitelj treba proglasiti kriminalnom organizacijom i staviti je na stup srama?'
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Predstavnik HDZ-a na suđenju u slučaju Fimi media, Vladimir Terešak, kazao je kako se HDZ, kao prva stranka optužena za korupciju, ne osjeća krivom te da je, suprotno tvrdnjama Uskoka, u ovom slučaju HDZ oštećen jer je mali krug ljudi obmanjivao donatore i novac zadržavao za sebe.

U obrani svoje stranke pred zagrebačkim Županijskim sudom Terešak je ustvrdio kako je Uskok, odustajući od kaznenog progona bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka, trebao odustati i od progona HDZ-a.

JURAK I PAVOŠEVIĆ 'Krive smo, žao nam je. Razboljele smo se i izgubile sve...'

Glavni tajnik je, pojasnio je, bio odgovoran za financijsko poslovanje, dok optuženi bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nije potpisao niti jedan financijski dokument ili nalog za plaćanje.

"Mišljenja sam da je Uskok trebao obustaviti istragu i protiv HDZ-a, no desio se presedan i Uskok je optužio stranku što nije zabilježeno u svjetskoj sudskoj praksi. Time joj je nanio štetu i odredio pobjednika parlamentarnih izbora", kazao je Terešak.

Dodao je da predsjedništvo HDZ-a nikada nije odlučivalo o financiranju stranke iz crnih fondova. Za tim, kazao je, nije bilo niti potrebe jer je HDZ imao dovoljno redovnih prihoda i donacija.

Terešak je rekao i da je prikupljanje novca bilo "obmanjivanje donatora koji su davali novac smatrajući da doniraju HDZ", a zapravo su ga pojedinci koji su djelovali izvanstranački zadržavali za sebe.

"To je bilo štetno za stranku jer je novac završavao na privatnim računima, a ne u stranci", ustvrdio je Terešak.

Smatra i da je novac trošen po "osobnom kriteriju male i odabrane skupine pojedinaca", da se "brojao u carini, a ne u stranci" te dijelio isključivo po izboru optuženog bivšeg premijera koji je ovlasti crpio kao šef vlade, a ne HDZ-a.

Poistovjećujući stranku i obitelj, Vladimir Terešak zapitao se, u obrani svoje stranke, treba li cijelu obitelj staviti na stup srama ako je jedan ili više njenih članova "ogrezao u kriminal". "Ako je jedan ili više članova ogrezao u kriminal ili je osuđen za kazneno djelo zar čitavu obitelj treba proglasiti kriminalnom organizacijom i staviti je na stup srama?", zaključio je Teršak.

Budući da je na suđenju u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici ispitan velik broj HDZ-ovih dužnosnika, u medijima se, smatra Terešak, i prije presude stvorio dojam kako je ta stranka djelovala kao kriminalna organizacija, a taj argument i u saborskim raspravama često koriste predstavnici sadašnje vladajuće koalicije.

"To se odrazilo i na rezultatima parlamentarnih izbora 2011.", kazao je Terešak, ističući da 220 tisuća članova najveće hrvatske stranke nije imalo nikakve koristi od kriminalnih aktivnosti pojedinaca koji su djelovali izvaninstitucionalno.

Tijekom Terešakova izlaganja sutkinja Ivana Čalić opomenula je Sanadera koji je intervenirao na njeno diktiranje u zapisnik.

Obranu u ime marketinške agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici, iznijela je Marica Ivanković koja je kazala kako je vlasnica agencije Nevenka Jurak postupala u "svjesnom nehatu" jer je djelovala olako ne očekujući loše posljedice.

HDZ-u se, zajedno sa Sanaderom, bivšim stranačkim rizničarom i šefom carine Mladenom Barišićem, stranačkom blagajnicom Brankom Pavošević i ostalima, sudi za izvlačenje 70-ak milijuna kuna u stranački crni fond preko marketinške agencije Fimi media.

Uskokove optužbe po kojima je novac, osim u crnoj stranačkoj blagajnici završavao i u privatnim džepovima, priznala je većina optuženika, dok Sanader tvrdi kako je žrtva progona svoje nasljednice Jadranke Kosor i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Suđenje se nastavlja sutra kada će, nakon okončanja svih obrana, obrana i optužba moći predložiti dodatne dokazne prijedloge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:26