SUĐENJE ODGOĐENO

PREMLATILI BIVŠEG HOKEJAŠA KOJEMU SUDE ZBOG SMRTI MLADOG MANEKENA OSTAVLJENOG DA UMRE? Obratio se bolnici, ali ne i policiji...

 Ranko Šuvar / CROPIX

Teško se oteti dojmu da bivši hokejaš Endi Filip Šprljan (43) ne “vuče” institucije za nos i da ne odugovlači vlastiti proces na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu gdje mu se sudi da je 'kumovao' smrti manekena Mattea Govedarice lanjskog kolovoza. Naime, nakon već dvije odgode koje je uspio ishoditi radi bolesti te promjene odvjetnika u zadnji čas, i koje mu je sudac Marijan Bertalanič naprosto morao tolerirati, danas je uslijedila i treća odgoda – zbog zaprimanja Šprljana u KBC Zagreb jer je pretučen tri dana prije zakazanog ročišta.

Naime, ako je suditi prema dokumentu Centra za Hitnu medicinu KBC Zagreb od 19. veljače, a koji je Šprljanov odvjetnik Igor Skupnjak uručio sucu na raspravi, Šprljan je u 17:36 sati toga dana potražio liječničku pomoć.

Liječnicima je naveo da je toga jutra, oko 4 sata, napadnut, da je dobio nekoliko udaraca u glavu zbog čega je nekoliko sekundi bio bez svijesti. Naglasio je i da je povratio tri puta, a glavobolja te bol u vratu i vrtoglavica su postali fiksni zbog čega je otišao u bolnicu s 12 sati odmaka. Napravljeni su mu CT i RTG, a radiologinja je ustvrdila da pretrage ne pokazuju znakove svježih trauma.

Dežurni liječnik je Šprljanu propisao mirovanje uz analgetike po potrebi, a dan mu je i Shanzov ovratnik. U bolničkom izvješću stoji i da je konzultiran neurokirurg te da je “predložena opservacija kojoj Šprljan trenutno nije bio sklon.” Zanimljiv je i detalj da je liječniku kao adresu stanovanja naznačio Heinzelovu 8, o kojoj sud nije izvijestio, iako je po Zakonu o kaznenom postupku to bio dužan učiniti sve dok mu traje suđenje.

Na upit suca gdje je Šprljan, odvjetnik Skupnjak je rekao da misli da je kod kuće, dakle na Dobrom dolu. U slučaju da Šprljanu sudski dostavljač poziv za iduću raspravu ne uspije uručiti na adresi Dobri dol gdje je prijavio da stanuje kod majke, Šprljanu će biti određen istražni zatvor gdje će provesti vrijeme do okončanja sudskog postupka. Na idućoj raspravi osim njegove obrane svoje mišljenje o njegovom novonastalom stanju dat će i liječnik vještak.

Postavlja se, međutim, pitanje zašto Šprljan ako je napadnut na datum kako je to naveo doktorima, isti osobno nije prijavio policiji. No, bez obzira na to, policajci će s njim obaviti razgovor nakon što u policijsku postaju pristigne bolnička prijava o Šprljanu kao žrtvi napada. Naime, neslužbeno doznajemo da je u sustavu KBC Zagreb uvedena oznaka o prijavi policiji i da je ista upućena redovnom poštom koja bi na stol istražitelja trebala pristići do kraja tjedna.

Podsjetimo, Šprljana optužnica tereti da je omogućio trošenje droga te da nije pružio pomoć Matteu Govedarici koji je lanjskog kolovoza nakon narkoseanse umro od akutnog trovanja heroinom, amfetaminom, MDMA-om i diazepamom. Govedaričin život se ugasio naočigled Šprljana i dvojice maloljetnika s kojima se kobnu noć prvo družio u klubu 'Hot pot' u Petrinjskoj, a onda i u stanu gdje su stvari pošle po zlu jer su manekena na rubu života iznijeli na ulicu da prikriju zločin.

Vještak psihijatar Davor Zdunić, koji Šprljana duže vrijeme ima u tretmanu, tijekom suđenja je rekao da se on više od 20 godina liječi od politoksikomanske ovisnosti, da je ovisan o psihostimulansima i opijatima, te da je osim droge uzimao i preparate za jačanje mišića. U vrijeme tragičnog događaja bio je pod utjecajem kombiniranih sedativa i psihostimulansa. Neubrojivost je isključena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:01