OSIJEK

PREOKRET NAKON OSAM GODINA, SUDAC ZBOG IZAZIVANJA STRAVIČNE PROMETNE NESREĆE OSUDIO VOZAČA Presudio je ključni detalj: 'Pokušalo se obezvrijediti sud'

 
 Javna vatrogasna postaja Osijek

Krešimir Cerenko (36) iz Antunovca nepravomoćno je na Županijskom sudu u Osijeku osuđen na četiri godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je 1. siječnja 2012. godine smrtno stradao osječki taksist Zlatko Žvorc (52).

Cerenko je za upravljačem Audija A6 u toj novogodišnjoj noći bio pod utjecajem alkohola od 0,95 promila, a u trenutku kada je na križanju Svačićeve, kojom se kretao, i Divaltove ulice, kojom je vozio Žvorc, oduzeo prednost taksistu, vozio je, prema nalazu vještaka, brzinom od 69 kilometara na sat. Brzina Opela Zafire, automobila kojim je upravljao Žvorc, bila je 59 kilometara na sat.

Dvaput stiskao kočnicu

Ovo je bilo ponovljeno suđenje. Prvi put, dok je predmet još bio u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku, osječki je Općinski sud Cerenka oslobodio krivnje. On je i u ponovljenom suđenju tvrdio da nije kriv te da se nesreća dogodila zbog kvara na sustavu kočenja. U svojem je iskazu na sudu rekao da je dvaput pritiskao papučicu kočnice, ali da ona nije reagirala, zbog čega nije mogao zaustaviti vozilo. Za pravo mu je dao i vještak prometne struke Petar Šišić, koji je u svojem nalazu napisao da su u kočionoj tekućini pronađene nečistoće koje su dovele do kvara cijelog sustava kočenja. No, predsjednik vijeća Županijskog suda u Osijeku Ivan Vulić nije povjerovao ovakvom nalazu vještaka.

- Vještačenje Petra Šišića, prometnog vještaka, nije vjerodostojno niti je učinjeno prema pravilima struke, stoga sud nije prihvatio njegov nalaz i mišljenje, nego tezu Županijskog državnog odvjetništva da je automobil kojim je upravljao Cerenko imao uredan sustav kočenja, što proizlazi i iz provedenih dokaza, no o tome više u pisanom otpravku presude - rekao je sudac Vulić, koji se ipak još malo dotaknuo tog, očito ključnog detalja u ovom slučaju, a to je upravo vještačenje, koje je inače obavljeno 55 dana nakon nesreće. Automobil je, pak, za to vrijeme bio na otvorenom prostoru jednog osječkog autoservisa.

- Kočioni sustav bio je u redu. Na njemu je bila i zaštitna mrežica, tako da u kočionu posudu nisu mogle ući nikakve nečistoće. Ovaj se sud, pak, nije bavio time tko je i što napravio nakon što je vozilo završilo u autoservisu. Osim toga, automobil je 13 dana prije toga bio na tehničkom pregledu, koji je uredno prošao, a svjedok iz Stanice za tehnički pregled je rekao da sasvim sigurno ne bi dobio prolaznu ocjenu da su uočeni bilo kakvi problemi s kočionim sustavom. Dakle, nečistoće nisu uzrok ove nesreće, kako to tvrdi vještak Šišić - rekao je Vulić i dodao još nešto.

Nije se ispričao

- U ovom postupku pokušalo se obezvrijediti sud i ometati pravdu. Što će se dalje događati, ne znam, ali moje je bilo da dosudim po zakonu - istaknuo je sudac, koji je obranu okrivljenog, kao i iskaz njegova suvozača, ocijenio neistinitima.

- Svjedok Marko Begić, koji je bio suvozač u okrivljenikovu automobilu, neistinito je iskazivao o svojim saznanjima o ovoj prometnoj nesreći, kao što je i sama obrana osumnjičenog bila neistinita i usmjerna na izbjegavanje kaznene odgovornosti. On je kriv jer je svjesno, iako je bio pod utjecajem alkohola, sjeo za volan, pri čemu se nije pridržavao propisa. Otegotna okolnost mu je i što se nije ispričao obitelji poginuloga niti joj ponudio naknadu štete. Ovako se nitko ne može ponašati - zaključio je sudac.

Cerenko nije došao na izricanje presude, ali je tamo bila Matea Žvorc, kći poginulog. - Nakon osam godina slušanja neistina i izmotavanja od sustava napokon je rečena istina - rekla je uplakana djevojka.

Osim zatvora, sud je Cerenku zabranio upravljanje vozilima B kategorije tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:40