PRETUČENA BRITANKA

PREOKRET U SLUČAJU BRUTALNOG NAPADA U SPLITSKOM ILEGALNOM HOSTELU Državno odvjetništvo preuzelo slučaj, ipak ima elemenata za kaznenu prijavu?

 

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, 23 dana nakon događaja, istražit će napad na Britanku Lauru Emiliju Denmar (26) u ilegalnom hostelu u Splitu jer ga splitska policija nije ni obavijestila o incidentu, piše Slobodna Dalmacija.

- Temeljem novinskog članka objavljenog u srijedu u vašem listu zatražili smo od Prekršajnog suda u Splitu dostavljanje prekršajnog spisa radi ocjene postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela na štetu britanske državljanke i daljnjeg državnoodvjetničkog postupanja – saznajemo od Biljane Puharić, v.d. općinskog državnog odvjetnika.

Radi se o optužnom prijedlogu protiv Vesne O. (18) zbog remećenja javnog reda i mira na naročito drzak način krajem srpnja u ilegalnom hostelu u Dubrovačkoj ulici u Splitu, kada je rukom i metalnom šipkom tukla britansku studenticu Lauru Emiliju Denmar. U stanu na četvrtom katu su osim njih dvije bili Britanac Jeremy koji je došao sa stranom studenticom te Antonio Z. i još jedan muškarac koje je pozvala Vesna O.

Rana na glavi

Njih dvojica su, prema izjavi Britanke, držali mladića dok je na nju nasrtala napadačica. Britanka je na Hitnom kirurškom prijemu dobila medicinsku pomoć te joj je šivana rana na glavi. U Drugoj policijskoj postaji dobiva pisanu potvrdu da je žrtva kaznenog djela. Sutradan je protiv Vesne O. ispisan optužni prijedlog zbog prekršaja protiv javnog reda i mira. Išlo se na prekršajnu prijavu, a ne kaznenu, objašnjeno je, jer je Britanka zadobila lakše ozljede. Sporno je, međutim, bilo nekoliko stvari među kojima i činjenica da se u sličnim situacijama u pravilu ide s kaznenim prijavama.

U Dubrovačkoj ulici je za napad korištena metalna šipka kojom se udaranjem po glavi mogu nanijeti teške ozljede, čega je počinitelj svjestan i na to pristaje. Upravo to je osnova za procesuiranje zbog nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju, što se uvijek i prakticiralo. Primjerice, prije desetak dana u Trogiru oko 15 sati u dvorištu obiteljske kuće 72-godišnjak je fizički, a potom nožem napao 39-godišnjaka. Utvrđena je lakša tjelesna ozljeda, a provedenim kriminalističkim istraživanjem 72-godišnjak je osumnjičen za kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju.

Preskočeni korak

Drugi takav događaj je bio početkom svibnja u Splitu kada je 21-godišnjak kazneno prijavljen zbog pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda vršnjaku na autobusnoj postaji. Ozlijeđeni mladić zadobio je lakše ozljede glave. Išlo se s kaznenom prijavom, iako nije korišteno ni oružje ni oruđe prilikom ozljeđivanja.

Policija je o događaju trebala izvijestiti DORH i provesti konzultaciju o obradi i odluci o procesuiranju. U ovom slučaju su taj korak preskočili te su sami odlučili da idu na prekršajnu prijavu, kažu nam iz splitskog tužiteljstva.

- U odnosu na vaš upit vezano za događaj od 31. srpnja ističem da Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nije obaviješteno o događaju od strane policije niti je imalo bilo kakvih saznanja o predmetnom događaju – stoji u odgovoru Biljane Puharić našem listu.

Činjenica da DORH nije obaviješten odmah razlog je zašto će se tek tri tjedna nakon događaja razmatrati radi li se ipak o težoj kvalifikaciji. Nakon što Prekršajni sud u Splitu dostavi svoj spis na ODO, ocijenit će se postojanje osnovane sumnje u kazneno djelo, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:46